Пламен Павлов: Газът се оскъпява като мине през Турция

0
"Булгаргаз" е гарант за високи цени
"Булгаргаз" е гарант за високи цени Снимка: Bulgaria ON AIR

"Булгаргаз" е гарант за високи цени

"Интерконекторът ще ни помогне, когато започне да работи терминалът в Александруполис", заяви Пламен Павлов

Първият танкер с втечнен газ от САЩ пристигна у нас. Ще доведат ли тези количества до намаляване цената?

"Става въпрос за една държавна намеса в икономиката. "Булгаргаз" е държавно предприятие. То си има управителен съвет, над него е Българският енергиен холдинг, но става така, че премиер и вицепремиер се занимават с доставката на природен газ. Причината е това, че "Булгаргаз" продължава да бъде държавен монополист и се преследват политически цели", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Казаха, че танкерът е пристигнал в Турция", отбеляза той. По думите му самата система на турската енергийна компания е устроена така, че не може някой да пренесе.

"Ние с турския оператор нямаме споразумение за междусистемна свързаност, тоест ние не може да ползваме тяхната система, за да получим този газ. Тоест този газ след разификация трябва да бъде продаден на "Боташ", а после ние да го купим на входна точка", допълни Пламен Павлов.

Председателят на газовата асоциация изтъкна, че в момента има 48 регистрирани търговци на природен газ.

"Тези търговци търгуват предимно на вторичния пазар. Тези търговци имат огромен потенциал, но "Булгаргаз" с подкрепата на настоящото управление, блокира да се извърши една реална доставка, която да е на базата на конкуренция. "Булгаргаз" е гарант за високи цени", коментира Павлов.

"И да го получим този газ, ние ще трябва да го оскъпим като мине през турската система. КЕВР е един орган, който фиксира. Той следи дали се спазва съответната процедура, дали се спазва алгоритъмът за формиране на цени", каза гостът.

Неговото мнение е, че нашата задача сега е не да осигуряваме вътрешния пазар, а да натрупаме количества газ, които зимата ще ги използваме като буфер и ще ги предоставяме на системата, като това трябва да го направи професионалното ръководство на "Булгаргаз".

"Интерконекторът на нас ще ни помогне, когато започне да работи терминалът в Александруполис. Ние като съакционери ще можем да влияем за по-благоприятно приемане на този газ", заключи Пламен Павлов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари