Пижо и Пенда оживяха!

0
Студенти вдъхнаха живот на фолклорните герои
Студенти вдъхнаха живот на фолклорните герои Снимка: БТВ

Български студенти вдъхнаха живот на фолклорните герои Пижо и Пенда, благодарение на триизмерна компютърна анимация.

С нея младежите искат да представят пред света българските традиции и култура, както и да впечатлят бъдещи работодатели от филмовата индустрия.

Една от легендите за Пижо и Пенда разказва как те живели много отдавна по българските земи. Девойката била най-красивата мома, а младият момък - напет и трудолюбив. Тяхната любов се случила от пръв поглед. Всички усещали магията помежду им и за това в чест на тяхната любов, хората направили бели и червени фигурки от конци, с които се закичвали при настъпване на пролетта, разказва БТВ.

Пижо и Пенда за първи път са триизмерни анимационни герои във филма „Червено и бяло". Негови автори са Никол Николова и Йоанна Иванова. Двете завършват компютърна анимация във Великобритания и мечтаят да работят в професионалното кино.

"Идеята ни беше да създадем проект, който пряко ще докосне всеки българин и същевременно ще покаже една интересна, различна, и не толкова позната на света традиция и култура", коментира Никол.

По визуализирането на историята Никол и Йоанна работили 7 месеца. И получили високи оценки не само от преподавателите си: „Това се прие много добре от чужденците, което пък на нас ни даде голямо удовлетворение и мотивация да работим занапред", категорична е Йоанна.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари