Петър Танев: Русия вербува български студенти

0
Предлагат им и пари - хиляда, две хиляди евро на месец, заяви Танев
Предлагат им и пари - хиляда, две хиляди евро на месец, заяви Танев Видео: Euronews Bulgaria

Предлагат им и пари - хиляда, две хиляди евро на месец, заяви Танев

Петър Танев от Асоциация „Свободна Русия“ разказва от първо лице за опитите да бъде вербуван като студент в Руската федерация. Ето какво сподели той, цитиран от Euronews Bulgaria:

"Когато следвах в Москва, участвах в различни проекти. Имах един опит с човек, който се казва Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. Предложи ми да правим проект, свързан с насочване на българската диаспора и българските студенти в Русия. Аз изобщо нямах желание да участвам, защото уважавам териториалната цялост на Украйна. Но ми беше много интересно каква е целта на тези проекти.

Доколкото разбирам, този проект беше осъществен. И тези български студенти са били вербувани. Това не означава, че веднага ще станат шпиони, а че се готвят да се адаптират към тази система, да изпитват истински емоции, да бъдат привърженици на Путиновия режим.

Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат – трябват и идеи.

Вторият опит е с една организация, в която работих – Балкански клуб. И в нея Кремъл и Министерството на образованието навлязоха с всичките си възможности, за да направят такъв „научен“ проект с пропагандна насока.

Дори си спомням точния текст от този проект, който беше финансиран от организациите „Руска младеж“ и „Руско сътрудничество“. Там беше написано, че „младите сърби и българи не изпитват необходимите негативни емоции към ЕС и НАТО, не изпитват симпатии към Руската федерация. И Руската федерация и Министерството на образованието трябва работят в тази насока“.

Забелязвах всяка една година как те използват целия си капацитет, за да финансират подобни проекти. А в този проект участваха и български граждани. И на мен това нещо ми беше изключително притеснително.

Предложиха ми просто да участвам – така всичко започва. Разбира се, предлагат и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да разбереш, че „няма да имам такива възможности, ако се върна в България“. Сумите са около хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е много хубава сума."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    8
    Bonkerz
    "Я дай примери за осъдени като шпиони на СССР в България по време на соца" - викаш 45 години директен диктат от Масква не ви стига? Хахахах. Излагайте се още псета такива. Не разбрах колко българи са хванати и осъдени за шпионаж в полза на Западна държава? Що не давате конкретни примери? На нашите шпиони и на вас гъзовете ви са насочени на Изток...
  • 0
    7
    78687
    Първите стъпили в Америка са предлагали на местните индианци дрънкулки, огледалца и огнена вода, краят се знае от всички, правено и преди, ще се и прави занапред, и то навсякъде, ама човек като няма желание да прави нещо, или пък се почуства омерзен си събира партакешите и се маха от там, а не после да го разправяш на махленската седянка като първи клюкар!
  • 3
    6
    до 2
    Я дай примери за осъдени като шпиони на СССР в България по време на соца, бе идиот?! Кой сега ще ви съди хамериканските подлоги, шпиони и прочие продажници? Вие сте на правилния кон... засега .
  • 0
    5
    до 2
    Тъпчо, Тиквата беше се изцепил по националните медии, че заедно с резидента на ЦРУ в София пишат докладите. Някой да го е съдил за национално предателство? Христо Иванов още преди да стане юрист като студент е на хранилка на американска организация, пише го в биографията му, някой да е притеснен от това? Христо Грозев , беден сирак, следва в най-скъпия български университет и става собственик на медии за четвърт милиард малко преди да го завърши. Този гений е на хранилка на МИ петшеснадесет. Списъкът е дълъг, просто ти си предубеден! Хайл Байдън, твоят фюрер!:)
  • 2
    4
    ха, ха
    Бончо бре, я речи преди 10-ти колко съветски шпионина хванаха бре?!? А американски, английски и прочие бая имаше хванати и осъдени! Та и сега така, само обръщаме палачинката!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари