Писатели съдят OpenAI и Microsoft за авторски права

1
Двама писатели са подали иск, твърдейки, че техни книги са използвани за обучение на AI
Двама писатели са подали иск, твърдейки, че техни книги са използвани за обучение на AI

Двама писатели са подали иск, твърдейки, че техни книги са използвани за обучение на AI

Стартъпът OpenAI и неговият инвеститор Microsoft се изправиха пред федералния съд в Манхатън в петък по обвинение от двама автори на нехудожествена литература, които твърдят, че компаниите са злоупотребили с тяхна работа, за да обучат моделите с изкуствен интелект, стоящи зад популярния чатбот ChatGPT и други базирани на AI услуги, предава Ройтерс, цитиран от "Инвестор".

В колективния си иск пред съда писателите Николас Басбейнс и Никълъс Гейдж посочват, че компаниите са нарушили авторските им права, като са включили няколко от техните книги в данните, използвани за обучение на големия езиков модел GPT на OpenAI.

Представители на Microsoft и OpenAI не са отговорили веднага на запитванията за коментар по въпроса.

Делото следва няколко други, заведени от автори на художествена и нехудожествена литература, вариращи от комедиантката Сара Силвърман до автора на „Игра на тронове“ Джордж Р. Р. Мартин, срещу технологични компании заради предполагаемо използване на тяхната работа за обучение на програми с изкуствен интелект.

The New York Times също заведе дело срещу OpenAI и Microsoft миналата седмица заради използването на журналистически текстове за обучение на AI приложения.

Басбейнс и Гейдж са бивши журналисти. Адвокатът им Майкъл Рихтер коментира, че е „възмутително“, че компаниите могат да използват произведенията им, за да „захранят нова индустрия за милиарди долари, без никаква компенсация“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари