Пирин - планината с многото реки

2
Пирин е една от най-красивите планини в България, която привлича като магнит туристите
Пирин е една от най-красивите планини в България, която привлича като магнит туристите

Пирин е една от най-красивите планини в България, която привлича като магнит туристите

Тя предлага невероятни природни забележителности, биоразнообразие и курорти, които са подходящи за целогодишен отдих.

Пирин е и районът с много планински реки и езера, които също са сред най-предпочитаните дестинации за посещение от родни и чужди туристи, които са почитатели на екопоходите.

Снимка: Лъки Банско  

Когато говорим за реките на Пирин , има някои основни техни характеристики. Най-значимата, която е свързана с тяхната локация е, че всички те се  вливат или в река Места, или в река Струма.

Първите са реките Глазне, Дисилица и Безбожка

Глазне преминава през курорта Банско и е с с дължина от почти 25 км. Позната е като една от най-пълноводните реки в района. Тя е образувана от други две реки -  Демяница и Бъндерица. Интересното име на Глазне идва от славянското наименование на кръглите камъни. Вливащата се в нея река Бъндерица е известна най-вече с едноименните езера.

Освен това един от най-красивите и пълноводни водопади в Пирин се намира точно на Бъндерица. Той носи името Бъндеришки скок и е впечатляващ със своите 11 метра височина. Втората съставна река Демяница също образува два водопада. Те са Демянишки скок и Юленски скок.

Река Дисилица извира от Дисилишкото езеро, тече самостоятелно 10-на км, след което се слива с Плешка река. Тя достига до Добринище.

Снимка: Лъки Банско  

Началото на Безбожка река е от едноименното езеро, което се намира под връх Безбог от северната страна на Пирин планина. Много от туристите предпочитат да почиват край бистрите й води и да останат на риболов, тъй като през лятото е богата на балканска пъстърва.

Останалите пирински реки се вливат в Струма. Това са Влахина река, Санданска Бистрица, Пиринска Бистрица и Мелнишка река

Пиринска Бистрица е най-дългата от тях със своите 53 км. Началото й е от Аргировото езеро.
От езеро тръгва и Влахинската река. Със своите 27 км тя се радва на пълноводност, най-вече когато започнат да се топят ледовете от високите склонове на планината.

Следващата река е Санданска Бистрица, която извира от Тевно езеро

Както издава и името, тя достига до живописния град Сандански и се влива в река Струма.

Мелнишка река се образува от сливането на Сугарвеската и Доленската река. Тя е с с дължина от 30 км. и по време на целия си път до вливането си в Струма тече в посока юг – югозапад. Мелнишката река преминава край Мелник, после продължава към село Зорница, оттам навлиза в Петричко – Санданската котловина, след което от село Марикостиново се влива в река Струма.

Снимка: Лъки Банско  

Самата Струма е дълга 415 км.. Почти 300 км от тях са на територията на нашата страна. Така тя се нарежда на шесто място по дължина сред българските реки. Струма извира на около 250 метра под връх Черни връх във Витоша. Нейният път продължава през Пернишката котловина, откъдето навлиза в Чардакския пролом. После продължава в Радомирската котловина и в Кюстендилската котловина. Пътят й е дълъг и включва още Скринския пролом, при Бобошево излиза от пролома и навлиза в Дупнишката котловина. Оттам нататък до преминаването си на територията на съседна Гърция, нейният път включва още още много проломи и долини, навлиза в Рила, Пирин и Славянка.

Пирин е българската планина, в рамките на която има голям брой езера и езерни комплекси. Тук са разположени не само много пълноводни и бистри реки, но също така невероятно забележителни водопади и водоскоци. Затова се счита, че Пирин е една от най-водните планини.

Те са разположени в Северен, Среден и Южен район на планината. Наличието им е един от основните фактори за многообразието на растения и животни, които са важна част от резерватите на територията и на националния парк “Пирин”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари