Петролът поскъпва след двудневен спад в цената

0
Инвеститорите все още следят случващото се в Китай и се подготвят за най-лошия пандемичен сценарий, смята икономист
Инвеститорите все още следят случващото се в Китай и се подготвят за най-лошия пандемичен сценарий, смята икономист

Фючърсите на West Texas Intermediate се повишиха с около 1% във вторник, след като се понижиха с 5% през последните две сесии

Суровият петрол поскъпва във вторник, след като през последните две търговски сесии цената на суровината намаля под 100 долара за барел, докато инвеститорите преценяваха влиянието на пандемията в Китай върху перспективите за световното търсене, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,03%, или 1,05 долара, до 103,37 долара за барел.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) нараства с 0,77%, или 0,76 долара, до 99,30 долара за барел, след като сортът изтри 5% от стойността си в последните две търговски сесии.

Китайската народна банка пое ангажимент да увеличи подкрепата за икономиката, а властите в Пекин разшириха обхвата за тестване за коронавирус, като той вече се разпростира до по-голямата част от града, предизвиквайки опасения, че столицата ще попадне под блокада. Новите вълни от ръст на новозаразените в Китай се отразиха негативно на търсенето на петрол в най-големия вносител на суров петрол в света.

"Картината на предлагането продължава да е затегната и изглежда, че навлизат купувачи, търсещи изгодни сделки", казва Хауи Лий, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp. По думите му инвеститорите все още се подготвят за възможно най-лошия пандемичен сценарий в Китай.

В понеделник вечер китайските власти заявиха, че тестването за Covid-19 ще се случва в още 11 от общо 16 региона на Пекин. Едноседмичното затваряне в Шанхай допълнително се влоши - през уикенда работници в защитни облекла се заеха с поставянето на стоманени огради около сградите с положителни случаи на заразени.

Към момента "черното злато" е изтрило по-голямата част от ръстовете, отбелязани, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари. Войната доведе до това САЩ и Великобритания да забранят руския внос на енергоносители, а Европейският съюз обмисля подобрен ход.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 21 цента за барел спрямо 4,64 долара в началото на март, малко след началото на руската инвазия в Украйна.

* Към 09:33 ч. българско време

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари