Петков: Политически и икономически кръгове у нас защитават руските интереси

0
„ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес – независима, свободна и просперираща България. За съжаление, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала страната ни като пета колония", заяви премиерът
„ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес – независима, свободна и просперираща България. За съжаление, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала страната ни като пета колония", заяви премиерът Снимка: Фейсбук, NOVA

Това заяви премиерът на пресконференция на "Продължаваме Промяната"

„ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес – независима, свободна и просперираща България. За съжаление, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала страната ни като пета колония. У нас има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават нейните интереси”. Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция на Изпълнителния съвет на "Продължаваме Промяната", информира NOVA

Те коментираха темата за спрените доставки на руски газ за България. 

По думите на министър-председателя в последните три месеца гръцката връзка е била по-активно строена, отколкото през предишната година и половина. А заради спирането на руския газ, страната ни ще преразгледа всички договори, включително тези за транзит.

По отношение на конфликта в Украйна, премиерът заяви, че заемат ясна позиция. „ПП проведе първия си изпълнителен съвет снощи и решихме, че като партия ще подкрепим военно-техническа помощ за Украйна. Така и ще гласуваме в парламента следващата седмица”, увери Петков.

Той призова да не забравяме, че на украинско пристанище имаме 17 български моряци.

„Всички са се фокусирали върху военната и невоенната помощ. Не можем само ние и Унгария да стоим настрана. Всички останали страни предоставиха помощ, а никоя не е във война”, допълни той и обясни, че България изпраща оръжия само до страни, които са членове на коалицията, страни членки на ЕС и наши партньори.

Министър-председателят коментира и стабилността на коалицията.

„Успяваме. Да, с кризи, със скандали, но успяваме. Важното е да имаме уважение един към друг и да работим заедно за точно този български интерес, който ни обединява”, подчерта Петков.

„Това е едностранен акт, с който е нарушен договорът между „Булгаргаз” и „Газпром”. Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо, диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме около 20 млрд. куб. м. – предимно от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира преустановените доставки на руски газ към страната ни.

Той обясни и защо Николай Павлов беше отстранен от поста си в „Булгаргаз”.

„Булгаргаз” има договор за доставка на 1 млрд. куб. м. азерски газ на година, и то на по-ниска цена. През септември миналата година Павлов подписва анекс, с който се отказва от тези доставки. Щетата от това е между 500 000 и 1 млн. лв. на ден. МВР събра данни срещу Павлов и те бяха изпратени на Прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса", каза още вицепремиерът.

„Работим по общоевропейско решение, така че цената да стане по-ниска от тази, на която купувахме от „Газпром”. Към момента сме говорили с Гърция и Италия за общи доставки. Утре имаме срещи в Брюксел, за да ускорим работата по тези общи покупки. Това, което виждаме в момента, е безпрецедентна икономическа агресия срещу България”, категоричен е Василев.

По думите му руският посланик у нас - Елеонора Митрофанова, си е позволила изказвания, които не са в съответствие с поста й.

"Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търси конфликт, нито война. Но когато тя дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това трябва да е ясно на всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни насилва, да ни изнудва и да ни казва какво да правим, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресор", обяви финансовият ни министър и подчерта, че България не е няма да бъде васален придатък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Писна ни, ей, лайнари!
    Едни руски, други американски, всички вие защитавате чужди интереси. Само не и българските. Скоро ще бъдете позорно изритани. Но по-добре ще е да висите по стълбовете, за назидание на ... следващите!
  • 11
    1
    Бай Чеп
    Пета колония?! Германия сигурно е шеста колония! И защо българския интерес да е да купуваме най-скъпия газ или руски газ от Турция?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари