Петков и Василев искат още партии в "Продължаваме промяната"

0
Обединението между „Волт” и СЕК, което двамата ексминистри ръководят, вече подаде документи за регистрация в ЦИК
Обединението между „Волт” и СЕК, което двамата ексминистри ръководят, вече подаде документи за регистрация в ЦИК

Обединението между „Волт” и СЕК, което двамата ексминистри ръководят, вече подаде документи за регистрация в ЦИК

Макар че могат да разчитат на две партии за участие в парламентарните избори на 14 ноември, бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев продължават да търсят съюзници. Ще има и други формации, все още преговаряме, коментираха пред „Сега” от пресцентъра на „Продължаваме промяната”. На 22 септември Петков подаде заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на коалицията, която двамата с Василев представляват.

Продължаваме промяната” засега включва формациите „Волт” и „Средна европейска класа” (СЕК). Няма никакъв проблем обаче съставът й да бъде разширен. Законът го позволява. Според Изборния кодекс всяка коалиция, която успешно се е регистрирала в ЦИК, може да подаде заявление, с което да промени наименованието и състава си. Срокът за това е до 35 дни преди изборния ден. Хронограмата на ЦИК, по която се организират предстоящите избори, посочва 9 октомври като крайна дата за такива промени.

Това означава, че „Продължаваме промяната” разполага с предостатъчно време, за да се разшири с нови партии. Наименованието на коалицията едва ли ще се промени – Петков и Василев бяха категорични, че това е името, с което искат да се явят на вота.

Интересно е да се отбележи, че СЕК участва в последните избори на 11 юли именно по този начин. Тогава бургаската партия се опита да се регистрира като коалиция, в която, освен самата СЕК, влизаше и партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“. Изглежда обаче задругата между двете формации се е разпаднало скоропостижно, тъй като тогавашният лидер на СЕК Георги Манев подаде заявление до ЦИК, че напуска коалицията.

Причината за края на партньорството стана ясна малко по-късно, когато Манев поиска да се присъедини към друга регистрирана коалиция – „Национално обединение на десницата” (НОД). В това обединение водеща роля играеше партия КОД на Петър Москов – бившият здравен министър във второто правителство на Бойко Борисов. ЦИК се съгласи и НОД участва на изборите със СЕК в състава си – но получи едва 0.29% от гласовете.

ЗАМИСЛИ

Кирил Петков и Асен Василев ще оглавят листите на "Продължаваме промяната" в родните си градове - Пловдив и Хасково. Това се разбра след тяхна среща със симпатизанти на коалицията в града под тепетата на 23 септември.

Бившите министри потвърдиха намерението си да проведат разговори с "Демократична България" и ИБГНИ следващата седмица. Целта е сключване на споразумение, в което да изяснят общите принципи на едно евентуално бъдещо коалиционно управление на трите формации.

Петков и Василев не изключиха възможността да проведат и разговори с ГЕРБ и ДПС. Но поставят условие - партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган да признаят своите грешки - например за ексдепутата от ДПС Делян Пеевски.

Докато Петков говореше пред журналисти, пловдивчанка изсипа вода от прозорец над него. Впоследствие жената обясни, че не знаела какво се случва долу.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари