Петър Чобанов: До 2 години минималната заплата трябва да е 50% от средната

2
Европейската икономика влиза в рецесия и ще става все по-трудно да се изплащат заплати, заяви Чобанов
Европейската икономика влиза в рецесия и ще става все по-трудно да се изплащат заплати, заяви Чобанов

Европейската икономика влиза в рецесия и ще става все по-трудно да се изплащат заплати, заяви Чобанов 

Председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ДПС Петър Чобанов заяви в студиото на bTV, че до две години минималната заплата трябва да е 50% от средната.

„За прилагането на тази мярка (б.р. гласувана от ЕП) има двугодишен период. Плавно през този период ще се стремим към това минималната заплата да отговаря на европейските изисквания. Трябва да видим и дали икономиката може да си го позволи“, обясни той.

По думите му всеки 10 лева увеличение на минималната работна заплата са допълнителни 50 млн. лева разход за бюджета. 

„Има много нисък икономически растеж – едва 1,1% и въпреки това, което е по-важно, това е третият по големина растеж в ЕС. Т.е. ние сме класирани след челните страни, но с много нисък икономически растеж. Предупреждението е, че европейската икономика влиза в рецесия и че ще става все по-трудно да се изплащат заплати, заяви Чобанов.

Според него е необходим е редовен кабинет, който носи ясна политическа отговорност и който бързо може да разработи бюджет, зад който стои.

По думите му трябва да се възстанови диалогът между институциите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари