Пет предложения за брак, две трагедии и много подкрепа: историята на Джил и Джо Байдън

0
Джил и Джо Байдън се женят на 17 юни 1977 г. в Ню Йорк. Четири години по-късно се ражда и дъщеря им Ашли
Джил и Джо Байдън се женят на 17 юни 1977 г. в Ню Йорк. Четири години по-късно се ражда и дъщеря им Ашли Снимка: Getty

Десетилетия преди Джил и Джой Байдън да станат първа дама и президент на САЩ двамата едва ли са предполагали, че ги чака толкова дълъг и вълнуващ семеен живот, и то след като и двамата са преживели тежки раздели, пише Edna.bg

Заслугата за запознанството им е на брата на Джо – Франк, уредил им „сляпа“ среща през 1975 г. „Откъде имаш номера ми?“ е първото нещо, което Джил казва от другата страна. Макар същата вечер тя да има среща с друг, с Джо все пак излизат. „Ти каза: „Мислиш ли, че би могла да отмениш срещата си?“, спомня си Джил във видео за Демократичната национална конвенция. А тя точно така и прави: „Обадих се и казах на човека, че е пристигнал приятел извън града, и излязох с Джо.“

По това време Байдън е сенатор, а три години по-рано е преживял семейна трагедия – съпругата му Нийлиа Хънтър Байдън загива в автомобилна катастрофа заедно с дъщеря им Наоми, която тогава е на една годинка. От любовта им се раждат и двама синове – Джоузеф, наричан по-често „Бю“, и Хънтър.

Когато срещнах Джил, се влюбих в нея, щом я видях“, признава Джо, а той също успява да впечатли бъдещата си половинка. Джил признава, че дотогава е излизала само с момчета, носещи „дънки, сабо и тениски“.

„Когато Джо се появи на вратата ми, хвърлих един поглед на перфектния му костюм и кожените мокасини и си помислих: „Слава Богу, че е само една среща”, споделя тя пред The ​​New York Times. Байдън е девет години по-голям, а това е още една причина тя да си мисли: „Боже, от това никога няма да излезе нещо.“ Очевидно мнението ѝ бързо се променя, щом след като се прибира, казва на майка си: „Мамо, най-накрая срещнах джентълмен“, признава Джил в интервю за Vogue.

По това време тя едва започва своята кариера на преподавател. В книгата си „Обещания за спазване: върху живота и политиката“ Байдън описва този период за нея като по-лесен, тъй като все още не са обмисляли брак. Когато ѝ представя своите синове, те и Джил бързо започват да се разбират, а момчетата присъстват и на някои от срещите на двойката.

За Джо Байдън няма съмнение, че е срещнал подходящ партньор, с когото иска да прекара остатъка от живота си. Джил обаче не е убедена, че трябва да предприемат следваща крачка – не го и правят преди Байдън да отправи цели пет предложения за брак.

„Първият път, когато Джо предложи, той просто каза: „Искам да се оженим“. Не беше нещо голямо - просто обикновен разговор в обикновен ден. Вече знаех как се чувства, така че това не беше изненада. Знаех също, че не мога да кажа „да“, пише Джил в книгата си „Където влиза светлината: да изградиш семейство и откриеш себе си“.

Причината обаче не са нейни опасенията в чувствата на Джо или момчета, а страхът ѝ те да не бъдат наранени отново след огромната загуба, която вече са претърпели. „Трябваше да съм на 100% сигурна, че ако с Джо се оженим, това ще бъде завинаги - заради Бю и Хънтър“, пише още Джил, а пред Vogue признава, че това е щяло да бъде „голяма крачка“. „Не можех да ги накарам да изгубят още една майка“, казва тя.

Липсата на увереност у Джил е причинена и от предишната ѝ връзка. Едва на 19, тя сключва брак за спортист на име Бил Стивънсън през 1970 г., но се развеждат пет години по-късно, когато бъдещата г-жа Байдън е на 24.

В „Където влиза светлината“, тя признава, че дори се е молела никога да не се омъжва: „Моля Те“, бях умолявала Господ, „не ми позволявай да направя тази грешка отново.“

Постепенно обаче тя започва да се отдава все повече на Джо и момчетата, успява да развие кариерата си и да се излекува от раните на болезната си раздяла. „Докато времето ме отдалечаваше все повече и повече от болката от предишната ми връзка, осъзнах, че колкото и зле да се чувствах, аз бях оцеляла“, пише тя в мемоара си.

Така Джил и Джо Байдън се женят на 17 юни 1977 г. в Ню Йорк. Четири години по-късно се ражда и дъщеря им Ашли. Но изпитанията за семейството, за съжаление, не приключват. През 2015 г., когато Байдън е вицепрезидент за втори мандат, той губи сина си, адвокатът Джоузеф „Бю“, заради рак на мозъка. Наследникът му по това време е на 46 години, баща на момче и момиче и съпруг.

Сега, когато двойката е заедно повече от 40 години и ѝ предстои да заживее в Белия Дом, Джил няма намерение да се отказва от работата си. Тя вече е оставила следа в историята като единствената засега втора дама, упражнявала професия извън този свой статут, и смята да продължи с дейността си на професор след като Джо Байдън стъпи в длъжност.

„Преподаването не е нещо, което Джил прави. Това е нейната същност“, казва той във видео за Демократичната национална конвенция на жена си. Джо е категоричен: „Никога не съм се съмнявал, че тя може да направи нещо, което си поставя.“

А от своя страна, Джил не спира да се възхищава от вътрешната сила на своя съпруг. Имайки предвид умението му да съхрани семейството си след всички трудни моменти, в една от речите си тя казва: „Как сплотяваш едно съкрушено семейство? По същия начин, както и нацията: с любов и разбиране.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари