Пет европрограми са пред спиране!

0
Новото правителство на Бойко Борисов има два месеца, за да изпълни шест от т.нар. “предварителни условия”
Новото правителство на Бойко Борисов има два месеца, за да изпълни шест от т.нар. “предварителни условия”

Пет от европейските оперативни програми “Иновации и конкурентоспособност”, “Наука и образование за интелигентен растеж”, “Транспорт и транспортна инфраструктура”, “Региони в растеж” и “Околна среда” са пред спиране.

Това се разбира от Доклад на бившия вече служебен вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова, с който се прави преглед на работата в изминалите три месеца, предаде БГНЕС.

Новото правителство на Бойко Борисов има два месеца, за да изпълни шест от т.нар. “предварителни условия”, които са заложени в Споразумението за партньорство. Към декември 2016 г. България не беше изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 година.

“За изпълнението на оставащите тематични условия е необходимо приемането и на няколко стратегически документа - актуализираната Национална пътна карта за научна инфраструктура; актуализираната Национална стратегия за развитие на научни изследвания, Иновационна стратегия за интелигентна специализация в срок май 2017 г. и Интегрираната транспортна стратегия в срок юни 2017 г. Очакванията са горепосочените срокове да бъдат спазени и държавата да докладва до Европейската комисия изпълнението на всички условия, както е необходимо – до 30 юни в Годишните доклади за изпълнение на програмите и до 31 август в Доклада за напредъка по Споразумението за партньорство”, посочва Крумова, която до влизането й в служебното правителство бе част от екипа на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев.

От Доклада на Малина Крумова се разбира още, че изпълнението на редица от европейските програми е забавено и има потенциален риск от загуба на средства. 

Изпълнението на Програмата за развитие на селските райони не гарантира стриктно спазване на разпоредбите на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, става ясно от документа. “Налице е също така сериозно забавяне по отношение изпълнението на индикаторите по програмата. Съществува значителен риск от неизпълнение на междинните цели и индикаторите по рамката за изпълнение към 2018 г. Все още предстои Министерството на земеделието и храните да изготви анализ на рамката на изпълнение с конкретни цифри по приоритети, фокус области, мерки и подмерки на ПРСР и предложения за достигането на заложените цели”, пише служебният вицепремиер по европейските фондове. 

30% от щатните бройки на Управляващия орган на Програмата за “Морско дело и Рибарство” продължават да не са заети, което поставя сериозни предизвикателства пред изпълненията на задачите. 

“Наблюдава се забавяне в изпълнението на проектите по две от приоритетните оси на програмата “Добро управление” в областта електронното управление, административната и съдебна реформи”, отбелязва Крумова. Тя отчита затруднения и по отношение финансирането на бенефициенти по ОП “Развитие на човешките ресурси”.

Документът разкрива още, че заради липсата на решение – как да се доизгражда автомагистрала “Струма” в района на Кресненското дефиле вече е налице забавяне, което може да доведе до загуба на европейски средства. “Поради високата вероятност част от дейностите по Лот 3.2. да не завършат в периода на допустимост е необходимо Агенция пътна инфраструктура да планира изграждането на резервен проект”, отбелязва Малина Крумова. Тя уточнява още, че заради ограничен бюджет на Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”, за да се довърши пътя край Кресна ще са нужни допълнителни около 400 млн. евро. Тези пари ще трябва да са за сметка на бюджета. 

Сериозни проблеми има и при изпълнението на ОП “Региони в растеж”. През септември месец трябва да стартира “голям проект”, който е в сферата на здравната инфраструктура и ще се управлява от Министерство на здравеопазването. Финансовият ресурс е в размер на 163,5 млн. лв. Заради късно финализиране на стратегиите за устойчиво градско развитие на общините, не всички от 39-те градове, които трябваше да получат целево европейско финансиране, ще успеят да го направят. Това е наложило стартиране на обсъждане на изменение на ОПРР.

Анализът на ексслужебния вицепремиер по еврофондовете сочи, че 19 млн. евро по Оперативна програма “Околна среда” вероятно ще бъдат загубени в края на 2018 г. “Необходимо е ускоряване на мерките, свързани с установяването на отговорностите на собствениците и операторите при предоставянето на ВиК услуги, регулирането на тези услуги. Необходими са и законодателни промени, за да се гарантира устойчивостта на сектора и способността за възстановяване на разходите за инвестицията в инфраструктурата и по-нататъшното й развитие без да се разчита на безвъзмездно финансиране. От изключително значение е МРРБ да припознае своята водеща роля в процеса, включително и чрез налагане на политическа визия. Налице е съществен риск от неизпълнение на индикаторите в Рамката за изпълнение на програмата, което ще провали осъществяването на един ключовите приоритети на България в област “Околна среда”, предупреждава Крумова.

Рисковете пред ОП “Иновации и конкурентноспособност” са свързани с необходимостта от преразпределение на средства от проекта за газова връзка на България със Сърбия, към тази с Гърция. За да няма загуби на средства задължително е изменението на програмата да се осъществи максимално бързо, както и да не се забавя по никакъв начин подготовката на Българо-гръцката връзка.

Крумова уверява, че рисковете пред ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”, която беше пред замразяване заради проблеми със системата за управление и контрол са преодолени. Риск от загуби на пари обаче съществува. “Основно действие, което трябва да се предприеме във връзка с програмата, е приемането на Национална стратегия за развитие на научните изследвания, която има пряко отношение към изпълнението на приоритетна ос 1 избягването на загуба на средства по бюджетните ангажименти за 2014 и 2015 г. и към едно от предварителните условия”, допълва бившият служебен вицепремиер.

В заключение Крумова, която най-вероятно ще се върне на предишната си длъжност – директор на Централното координационно звено в МС, която заемаше от края на 2014 до началото на 2017 година, отбелязва, че за изпълнение на европейските програми е нужно да няма кадрови промени в системата и да се “запази в максимална степен експертният потенциал”.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари