Перник: Г-н Борисов, мачът свърши!

7
Народът ви показва червен картон
Народът ви показва червен картон

Жителите на Перник пренесоха протеста си срещу водната криза под прозорците на правителството.

Митингът в София започна около 11:30 ч. и продължава и в момента. Хората изразяват недоволството си от безхаберието на властта, което доведе до тежката ситуация в града.

"Сега" излъчваше директно протеста, който е под наслов "Сурва от Перник!". Нашата камера се включи на площада между БНБ и бившия Партиен дом, където хората започнаха да се събират още от 11 ч. От самото начало се понесоха скандирания и освирквания, възгласи "Искаме вода", "Мафия", "Оставка". В протеста се включиха и кукери с маски и чанове, които "гонят злото". Много участници в протеста развяваха националния трибагреник.

Минути след 12:00 часа Инициативният комитет "Спаси Перник" поведе множеството към сградата на Министерския съвет.

Протестиращите настояват за съдебен процес срещу хората, довели до водния геноцид в града, за подмяна и реконструкция на ВиК мрежата в общината, за бързо довършване на водопровода София-Перник, оставка на министър Петя Аврамова, за използване на язовир "Долна Диканя" и др.

На 60-ия ден от въвеждането на воден режим и на 35-ия ден от обявяване на бедствено положение ние дойдохме в "триъгълника на властта" в София да протестираме, защото няма решение на кризата, заяви Камелия Радева от инициативния комитет "Спаси Перник" - първият оратор на митинга.

"Днес Перник трябваше да е домакин на "Сурва" - фестивала на маскарадните игри, и да посрещаме приятели и гости от цял свят. Това ни бе отнето, вместо това се налага да се борим за основни човешки права за достъп до вода и чист въздух. Не ни принуждавайте да емигрираме и не се опитвайте да ни противопоставяте - град срещу град, село срещу село, граждани срещи бизнес, бизнес срещу бизнес. Всички сме хора, а безводието еднакво ни убива", каза Камелия Радева.

"Искаме истината за източването на цял язовир. И до днес никой не поема отговорност за криза, нечувана в страна от ЕС. Показната акция с ареста на министър не изчерпва темата. Искаме оставките на министър Петя Аврамова, на заместника й Николай Нанков, на шефа на басейновата дирекция - Благоевград", каза Радева. 

"Премиерът Борисов трябва да знае, че тук не е само Перник, тук са София, Враца, Бобов дол, Хасково, Велико Търново, Стара Загора", взе думата Радослав Колев от "Спаси Перник". За да илюстрира как стига водата до перничани и как работят мерките на правителството, той взе две пластмасови бутилки и изля съдържанието на пълната в празната с пробито дъно. "Оставка", гръмна множеството.

"Задава се хуманитарна криза, правят се ваксинации за хепатит, готвят се болници, но имаме ли здравеопазване", попита риторично Колев и даде думата на д-р Коцев от здравния синдикат на "Подкрепа".

"Премиерът сигурно ни гледа зад завесите. Искам да му кажа: Мачът свърши, г-н Борисов", каза лекарят, аплодиран от множеството. И той, и другите оратори поискаха персонална отговорност от Борисов и оставка на правителството заради "геноцида" над перничани.

Ще останем тук до пълно изпълнение на исканията ни, заканиха се протестиращите.

В предаването "Тук и сега със Светла Петрова" Камелия Радева разказа: “Напрежението в Перник расте. До 10 или 20 дни водата ще спре напълно. За изграждането на новия водопровод от Мало Бучино до Перник, за който все още само се говори, са нужни 45 дни. Нищо смислено не сме чули от два месеца, въпреки че бием камбаната от началото на водния режим”, допълни тя.

“Загубата на доверие е огромна. От самото начало на кризата виждаме мерки, които са хаотични и истерични. Не смятаме, че се вземат най-добрите решения. Перничани не вярват, че хората, които ги докараха до тази криза, са в състояние да ги изкарат сега. Трябва да се реже до здраво място!", заяви Радева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Успокой се бе, Мише! Той, Стойчо, не ми е любовник, той е твой подизпълнител!

Харесай Дунавмост във Фейсбук