Перничани се готвят протест в София

1
На днешното протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София
На днешното протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София Снимка: БГНЕС

На днешното протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София в началото на новата година.

Дълъг е списъкът с исканията на перничани. По-важните от тях са съд и присъди за виновниците за водната криза, незабавни оставки на министрите Нено Димов и Петя Аврамова и на ресорните им заместник-министри и "не" на увеличението на водата.

"Всички виновници, а те имат имена, да бъдат съдени, защото това в момента е едно варварство срещу жителите на нашия град", заяви протестиращ, цитиран от БНР.

"Държавата да поеме всички разходи по плащане на вода на перничани, докато трае водната криза", каза друг недоволен перничанин.

В протеста в Перник се включи лидерът на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов: "До 5-и, ако не бъдат изпълнени тези искания, тръгваме за София и няма да си тръгнем, докато не бъдат изпълнени исканията".

Там перничани ще бъдат подкрепени от членове на синдиката от всички краища на страната, каза Митов. Той изрази опасения, че заради водната криза е възможно да спрат да работят и структуроопределящи предприятия, което на практика ще обрече Перник на гибел.

Камелия Радева, която е един от главните организатори на протеста, заяви, че в София Перник ще отиде със сурвакарите. "Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета", каза Радева.

По-рано днес перничани отидоха на молебен в централния градски храм "Свети Иван Рилски".

С национални знамена и под звуците на патриотични песни шествието премина през центъра на града. Хората скандираха "Оставка", "Виновните на съд" и "Искаме вода".

Настоява се цената на водата в Перник да не бъде увеличавана, да започне незабавна подмяна на водопроводната мрежа, както и държавата да отпусне безвъзмездна помощ на общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари