Пенсионирането вече ще е само по новата формула

0
Отпада изборът на трите „златни години“ преди 1997 г., в които доходите за пенсия са били най-високи
Отпада изборът на трите „златни години“ преди 1997 г., в които доходите за пенсия са били най-високи Снимка: iStock

Отпада изборът на трите „златни години“ преди 1997 г., в които доходите за пенсия са били най-високи

Хората, които предстои да се пенсионират, вече няма да могат да избират трите „златни години“ преди 1997 г., в които доходите им за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

От 1 януари пенсиите вече се изчисляват само по новата формула - с осигурителния доход след 2000 г. Това означава, че индивидуалният коефициент вече ще се изчислява от осигурителния доход на лицето за осигурителния му стаж след 31 декември 1999 г. до датата на отпускане на пенсията, пише PARITENI.bg.

Периодът обаче не може да е по-малък от 36 месеца. Ако той не се достигне, се взема предвид и последният доход преди 2000-ата. При липса на доход след 31.12.1999 г. индивидуалният коефициент се изчислява от последния му осигурителен доход за 36 месеца до тази дата или от наличния му, когато доходът е за по-малък период.

Потърпевши от промяната ще са работещите първа и втора категория труд, като миньорите например. Другата група, която ще бъде засегната, са хората, които са взимали заплати над средната преди 2000 г.

Отпадането на трите “златните години” няма да се отрази при изчисляването на пенсията за хората, които са се осигурявали на максималния или пък на минималния осигурителен доход. Новата методика ще е по-благоприятна за учителите и за работещите в сектор “Сигурност”, тъй като през последните години заплатите им растат.

Последният анализ на НОИ за пенсиите от 1 юли показва, че малко над 32 хил. души са били с по-високи пенсии, защото са избрали 3 от годините си трудов стаж. Това са пенсионерите от януари 2019 до юли 2020 година. Средното увеличение на индивидуалния им коефициент е бил около 15%, а размерът на пенсията им е бил около 408 лв.

За сравнение за този период за 45 хил. души по-добра се е оказала новата методика за стаж след 2000 г. Увеличението за тях е било с малко над 27%, а пенсията им е достигнала до 520 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари