Пенсионерките от „Млади сърца“ в Ценово почетоха своя учителка

0

Вълнуващо тържество събра много посетители в залата на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово.

Жените с посребрели коси изразиха своята признателност и благодарност към една от най-възрастните учителки в общината Анка Ирманова. Тя беше поканена да вземе участие като гост в рубриката „Събеседник по желание“ по време на традиционната седмична сбирка на пенсионерките. А поводът беше повече от ясен – 24 май деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Спомените изплуваха един след друг като на кинолента как преди години се отбелязваше празника на Светите солунски братя. Ученици и учители още в ранни зори са тръгвали по полето, за да съберат цветя и да оплетат венци за портретите на Кирил и Методий. В днешно време липсва въодушевлението и емоционалността на празненствата, а празниците се обезличават, е мнението на дамите.

Бившата учителка не скри, че целият й трудов път е преминал в сградата на Основно училище „Христо Ботев“ в Ценово. Веднага след завършването на Педагогическия институт в Плевен през 1949 година започва работа като преподавател по география, химия и биология. Малките деца и до ден днешен продължават да са  като нейна слабост. Анка Ирманова е учила не само повечето от жените в „Млади сърца“, но и техните деца и внуци. И всички те са успели да се реализират успешно в живота.

Освен като педагог Анка Ирманова се изявява и като дългогодишен самодеец. Тя е основателка на първия смесен хор в читалището, ръководи групата за стари градски песни, играе в десетки постановки на самодейната театрална трупа.  В читалищната библиотека има цял шкаф с книги на обичаната от всички ценовчанка. През годините тя е събирала и описвала местни обичаи, заедно с известния краевед Иван Томов са проучвали родовете и потеклото на коренното население. Колкото и да звучи невероятно, Анка Ирманова е авторка на дълга поредица от стихотворения и приказки за деца.

„През годините макар и трудно намирах време за всички ангажименти. Богата съм с труда си, с авторитета, който извоювах и признанието на хората, което получавам. И днес очите ми се пълнят със сълзи, когато чуя признателното „Благодаря ти, учителко!“, сподели пред своите възпитанички възрастната учителка. Според нея животът е борба и човек е способен да покаже невероятни способности и възможности, за да оцелее и преживее трудностите.

Пред своите бивши ученички Анка Ирманова изпълни две от най-новите си стихотворения – „Огледален портрет“ и „Автобиография“. Като благодарност и уважение възрастната учителка получи много цветя, придружени с пожелания за щастливи и дълбоки старини.

Станали прави и подредени като в ученически хор, възрастните жени от „Млади сърца“ запяха Химна на Кирил и Методий. Съвсем естествено диригентската палка беше подадена на Анка Ирманова, която даде тон за „Върви народе, възродени!“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари