Пенчо Милков заяви желанието си за побратимяване на Русе с чешки град

1
Кметът на Русе посрещна извънредния и пълномощен посланик на Чешката република в България Негово превъзходителство Лукаш Кауцки
Кметът на Русе посрещна извънредния и пълномощен посланик на Чешката република в България Негово превъзходителство Лукаш Кауцки

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви официално желанието си за побратимяване на Русе с чешки град пред посланика на Чешката република в България

Днес кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговите заместници посрещнаха извънредния и пълномощен посланик на Чешката република в България Негово превъзходителство Лукаш Кауцки и първия секретар на посолството Петър Вавра.

Това е първата официална среща между Пенчо Милков и дипломата. Посещението бе с опознавателен характер и на него бяха обсъдени възможности за допълнително икономическо сътрудничество между двете държави на местно ниво. В хода на разговора Н. Пр. Лукаш Кауцки подчерта значимостта на град Русе и силната му позиция в България като икономически, културен и образователен център. Обсъдена беше възможността град Русе да бъде побратимен с чешки град, който да е близък в икономическо и културно отношение.

„През последните години официални отношения между градовете останаха на заден план, а това е важен и необходим инструмент за международното сътрудничество“, подчерта Пенчо Милков и допълни, че сред приоритетите му е не само да се възстановят връзките с вече побратимените с Русе градове, но и да се разширяват.

Зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев изтъкна, че българите добре познават чешките машиностроителни компании, които са известни с високото си качество, а това е добра основа за взаимно доверие и сътрудничество. Той добави още, че в Русе вече работят чешки фирми.

В качеството си на домакин кметът Пенчо Милков представи икономическия профил на общината и не скри желанието си чешките инвестиции в Русе и региона да нараснат.

Срещата завърши с размяна на протоколни подаръци.

Непосредствено след нея в присъствието на общинското ръководство и посланика на Чешката република бе подписан официално и договорът за доставката на 20 чешки електрически автобуси SOR. Закупуването им е част от обществена поръчка по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически транспортни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г.

Основната му цел е опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи общинския транспорт на територията на община Русе.

Договорът бе подписан от управителя на „Биофрог ЦЗ“ ЕООД Емил Кимак и управителя на „Общински транспорт Русе“ ЕАД Александър Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари