Пенчо Милков: Русе е културно-историческа и дори духовна столица на Северна България

0

Русе и Виена ще продължат своето сътрудничество в сферата на икономиката и културата

Кметът на Община Русе Пенчо Милков се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Австрия у нас Н.Пр. Андреа Икич-Бьом. Милков запозна дипломата с икономическия профил на Русе и потенциала за инвестиции, както и с ключовите проекти на общинската администрация, свързани с икономическото, социалното и културното развитие на града.

Русе е културно-историческа и дори духовна столица на Северна България, а също и целогодишна туристическа дестинация, която има своето славно минало и своето бъдеще“, каза кметът. Той отбеляза усилията на Австрия да отстоява достойно позициите си пред Европа, развивайки същевременно и културата и икономиката си, и утвърждавайки националната си идентичност.

По време на срещата бяха отчетени усилията на местната администрация да насочи вниманието на държавата към Североизточния регион. Н.Пр. Андреа Икич–Бьом беше впечатленa от богатата история и модерно развитие на Русе. Обсъдени бяха възможностите регионът да бъде рекламиран с цел привличане на повече австрийски туристи. В разговора бяха обсъдени успешните инвестиции от страна на австрийски компании в Русе, както и продължаващото сътрудничество по линия на културата. В рамките на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (СЕСДР) бяха дискутирани предстоящи през следващата година мероприятия и тяхната организация.

По темата с приемането на България в Шенгенското пространство Пенчо Милков подчерта необходимостта това да се случи в контекста на граничната позиция на Русе.

Австрийската посланичка бе придружена от Анета Генкова – дългогодишен референт по култура, образование и връзки с медиите в австрийското посолство.

Н.Пр. Андреа Икич-Бьом е извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия в Република България от 10 октомври 2022 г. Тя има дългогодишна дипломатическа кариера - била е генерален консул в Страсбург, Франция, през 2005 г., а през 2006 г. се завръща във Виена и поема поста на ръководител на отдел „Пътнически и граничен трафик“. През 2008 г. е назначена и за заместник-ръководител на Правната и консулска секция. През 2011 г. е назначена за австрийски посланик в Република Хърватия, а през 2015 – в Република Гърция. През 2019 г. се завръща във Външно министерство като Ръководител на отдел „Структурни въпроси и човешки ресурси“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Пендчоуууу
    И секзуална столица сме. Погледни ги корветата по булевардите на града. Пък погледни и себе си. А? Коя те върза на джувка при един щастлив семеен живот а? Не е високоинтелигентна и МОРАЛНА жена нали? Па погледни какви парцали сте и двамата.
  • 2
    4
    Разград ни мина
    Пенчу лудото изплиска легена! Нашият 40-50 хиляден град не може да стъпи на малкия пръст нито на Търново, нито на Шумен или Плевен, а камо ли на Варна. И това е в рамките на Северна България.
  • 6
    3
    Фантазьор си
    Преди доста години Русе наистина е бил с такъв формален и неформален статут. Много инициативи и събития са се случили за пръв път тук. Но за съжаление комунистите, аркадаши на твоя дедо, както и днешните им предрешени внуци, го съсипахте тотално. Така че по-леко с изхвърлянето.
  • 10
    2
    СвръхАз
    Тая буля ако му лепне един зад врата..
  • 12
    1
    Русе
    Пенчо, Русе е бил много неща, ама някога. От 40 години насам му разказахте играта и тотално го обезличихте!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари