Пенчо Милков: Сметището се възпламенява заради метана и високите температури

0
Кметът на Русе инспектира регионалното депо за отпадъци, заради възникнали локални възпламенявания
Кметът на Русе инспектира регионалното депо за отпадъци, заради възникнали локални възпламенявания Снимка: Facebook

Кметът на Русе инспектира регионалното депо за отпадъци, заради възникнали локални възпламенявания

На регионалното депо се образува метан, който в комбинация с високите температури е причина за запалването на отпадъците. Това разясни кметът Пенчо Милков във Фейсбук и обясни, че се полагат усилия да се предотврати пожар.

"Две запалвания на отпадъците на регионалното ни депо имаше през последните няколко дни. Причината са високите температури и образуването на метан от депонираните отпадъци. Това ме накара днес да направя детайлен оглед на място с управителя на дружеството, което експлоатира сметището. Бяхме на всички части на депото. Исках да видя какви мерки се вземат това да не се допуска повече.

Регионалното депо е собственост на община Русе и се ползва от общините Тутракан, Ветово, Сливо поле и Иваново. Има изградени три клетки, от които първата е рекултивирана, втората е запълнена и предстои приемателна комисия за изпълнената рекултивация. От 2 години експлоатираме трета клетка.

Тя се запълва с по-бавни темпове, тъй като с много усилия успяхме да доведем работата на сепариращата инсталация да намали депонираните отпадъци. Сепарирането се увеличи от 0.018 % в началото на работата ми на 8,2 % от всички отпадъци. Допълнително отделяме от отпадъците и подситова фракция. Така сме намалили с хиляди тонове на година депонираното на сметището. Това спестява много пари на русенци.

Полагат се усилия за предотвратяване на възпламеняването на отпадъците в клетка 3, като тя продължава да се запръстява, за да се предотврати възпламеняване на образувалия се метан".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Боклук
    Боклук до боклука.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари