Пенчо Милков положи цветя пред Паметника на свободата на Шипка

6

Хиляди българи се качиха на историческия връх

С празнична церемония и полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата на връх Шипка бяха отбелязани 146 години от Шипченската епопея, както и 140-ата годишнина от написването на одата "Опълченците на Шипка".

Хиляди българи се качиха на историческия връх, за да почетат героите, дали живота си за свободата на България.

Цветя положиха и президентът Румен Радев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, кметът на Николово Златан Ванев и множество официални представители и граждани, съобщават от пресцентъра на Общината.

След паметната церемония беше открита изложбата на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" „Свобода без граници“.

Едно от най-очакваните събития бе възстановката на боевете от Национално дружество "Традиция", които тази година представиха две живи картини - битката при Орлово гнездо и ден трети от боевете, увековечен от Иван Вазов в одата „Опълченците на Шипка“. В рамките на тържествата на славния връх се проведе и кампанията „Бъди войник“ на Министерството на отбраната по време, на която беше показана военна техника, снаряжение и оборудване на Сухопътните войски и специалните сили. Представени бяха тактики и процедури, както и бойни демонстрации.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 година. Боевете, които се водят между защитниците на прохода и турската армия, влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Националното честване на годишнината се провежда под патронажа на Президента на Република България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Николай
    Пенчо си направи предизборен пиар и разходи новия си джип до Шипка. А кога ще се издигне паметник на Панайот Хитов пред родната му къща?
  • 9
    7
    мм
    Аз смятам да положа пред нашия паметник на разрухата Пенчо Милков уникален смотаняк чак толкова недъгав кмет сме нямали идете и пак гласувайте за него
  • 11
    6
    много гневен русенец
    Пенчо трябва да поднесе венец на целия Русе, който той лично с помоща на идиотите от ВИК погребаха града!!! В Украйна след постоянните бомбандировки е по добре!!!
  • 9
    5
    Мама Сан
    Двама Познати Корвари бяха на върхо днес. Корварин Доктор и Корварин Ас на самальотчици. И двамата са си прайли СУИНГ с корвите си.
  • 17
    4
    Факт
    Внукът на комунистически убиец, управлява и ебава мамата на един български град. Пенчо! Срама нямаш ли, че твоите 5(пет) деца от 3 (три) жени страдат от твоите курвенски истории.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари