Кметът на Русе скочи срещу двойните стандарти за саниране

4
Пенчо Милков: Крайно време е нашите общини да спрат да бъдат ощетявани
Пенчо Милков: Крайно време е нашите общини да спрат да бъдат ощетявани

Пенчо Милков: Крайно време е нашите общини да спрат да бъдат ощетявани

Кметът на Русе Пенчо Милков оспорва класирането на сградите, одобрени за саниране от държавата. Темата се превърна в голям казус, след като се оказа, че много собственици, които са обединили усилията си и са кандидатствали за средства, няма да получат такива, коментира водещата на „Тази сутрин“ по bTV Мария Цънцарова.

„Ресурсът наистина е ограничен, но той бе разпреден между общините съобразно техният размер и ние обяснихме на гражданите, че тези пари, които са обещани за нашите градове, е вложен в блоковете за саниране. Всички хора добросъвестно изпълниха задачите. Някои общини като Русе вложиха средства. Ние сме отделили 1 млн. лева за енергийните обследвания на жилищните сгради, за да помогнем на съгражданите“, каза градоначалникът.

„Оказа се обаче, че за едни и същи блокове в България, дадени експерти казват, че могат да станат клас А, което е невъзможно, а подобни сгради в Русе не го постигат и затова класирането е несправедливо“, добави той.

„Поради това аз и кметовете на други градове искаме държавните органи да прегледат отново енергийните обследвания и да кажат как един и същ тип блок може да е клас А в една община, а в друга – не. Моето обяснение за този двоен стандарт е, че не са спазени добрите практики при енергийните обследвания“, коментира Милков.

„С мен са съграждани от най-големия блок, който кандидатства, в нашия град. Обследването му е за 127 000 лева. Те са дадени и този ресурс ще бъде изразходен безсмислено. А в други градове се доказва едва ли не, че такива сгради може да станат по-енергийно ефективни от масивна къща“, добави той.

„Панелните блокове в България са типови проекти. Затова кметовете, които се възпротивихме на енергийните обследвания, смятаме, че няма как един и същи тип блок в една община да се казва, че е от клас А, а в друга – да не е“, обясни кметът на Русе.

Експерти обаче казват, че има значение как един блок е стопанисван през годините, прекъсна го водещият Златимир Йочев.

„Разбира се, че има, но няма как да кажем на хората от Стара Загора, Русе, Велико Търново, Плевен, Видин, че не са стопанисвали добре сградите. Нивото за това е сравнително еднакво в цялата страна“, отговори Милков.

„Не се изразходват дори всички средства, отделени за общините. Русе трябваше да разполага с 50 млн. лева за саниране, а са одобрени само седем блока. Не ни се предоставят средствата, защото сме били честни в нашето енергийно обследване, а някой друг е написал, че в неговата община всички блокове ще са от клас А“, добави той.

„Твърдението, че има богопомазани градове не е мое. Всеки е пътувал с кола в различни части на България и вижда публичния ресурс как се изразходва в едни общини и как – в други. Как изглеждат пътищата и колко процента от еврофондовете през последните седем години влязоха в Южна България и колко в северна. Крайно време е нашите общини да спрат да бъдат ощетявани“, заяви градоначалникът.

Цънцарова обаче го попита защо с 50% вдига имотните данъци в Русе, а той отговори, че това не било драстично.

„Те не са пипани повече от 11 години и причината е абсолютно същата, поради която скачат цените в магазините. Реално данъците и таксите са разходно оправдание и аз трябва със сигурни приходи да обезпеча разходите на общината“, заяви Милков.

„Очаквахме държавата да направи промяна в Закона за местните данъци и такси. Трябваше да актуализира данъчните оценки, които са близо пет пъти по-ниски от пазарните цени. Общините не могат да определят правилата за данъчната оценка. Могат единствено да сложат промил върху нея. Когато държавата я държи неадекватна в цяла България, се получава това – кметовете да са лоши“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    15
    Пенчо НЕКАДЪРНИКА
    Що не скача срещу концесията за летището? Що не скача срещу паркинга за тирове?
  • 0
    14
    С парашут ли скочи?
    Уха, той и за летището скача ама си остана със скачането.
  • 0
    13
    Албена
    Изгонете Цвъкелин Цонев. За чеп на бъчва не става.
  • 1
    12
    Баба Айше Bin Напенчо Bin...
    Не издържам скъпи. Ела и ме вземи. Набий ме на кола си, и ме отведи от Либия в Българиа. Твоят Кол е вълшебен. То мозък у тебе няма, а само един кол да му ЕПМ.
  • 2
    11
    Избирателка. Баба Избирателка.
    Гласувах за тебе, като съпруг на Боряна, а се оказа, че си живееш на село с Василена. Каква е последната скъпи верен съпруже на Боряна? Пишат в пресата, че ти била любовница. Вярно ли е това мили ми Пенчо?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари