Пенчо Милков: Надявам се, че в Русе ще се получи обединение за промяна

5
В Русе все още не е ясно срещу кого ще бъде кандидатът на БСП
В Русе все още не е ясно срещу кого ще бъде кандидатът на БСП

БСП ще заложи на депутати като кандидати за кметове на местните избори през октомври, показват направените до момента номинации сред социалистите.

Червената партия обяви за цел да увеличи поне с 50% участието си в местната власт, като в момента социалистите имат 30 кметове и 910 общински съветници. Те обаче в момента не управляват нито един от 28-те областни града в страната.

Четири са спряганите до момента имена на народни представители като кандидати за кметове, а три от тях са на новобранци в групата на социалистите в Народното събрание, пише 24 часа.

Николай Тишев бе издигнат за Бургас, а Тодор Байчев за Карнобат.

Новото червено юридическо острие Пенчо Милков пък има най-много номинации до момента за Русе, но събранията продължават, а градската конференция в началото на септември ще избере окончателното име.

В Русе все още не е ясно и срещу кого ще бъде кандидатът на БСП, след като стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепят сегашния кмет Пламен Стоилов за нов мандат.

“Такова решение все още няма. Още не съм обсъждал и със семейството си такъв вариант, но се надявам, че в Русе ще се получи обединение за промяна”, бе коментарът на номинирания от местните социалисти Пенчо Милков.

И в Перник БСП залага на един от младите си депутати като кандидат за кмет. Станислав Владимиров ще е кандидатът на социалистите за кмет на града, обяви лично соцлидерката Корнелия Нинова след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро в града миналата седмица. Номинацията му не е окончателно одобрена, но бе подкрепена масово от организациите в града.

Соцдепутатът редовно прави акции срещу нередности в общината, а след няколко негови сигнала лично до премиера за състоянието на моста в центъра на Перник правителството отпусна средства за ремонта му.

В много от общините обаче червените партийни конференции тепърва предстоят.

Събранията за номинации ще продължат до средата на септември, предвижда разписаният от “Позитано” 20 график. Окончателните имена трябва да бъдат ясни около 15 септември, когато се очаква да се събере Националният съвет, който има последната дума.

Тенденцията на подмладяването в БСП, започнала на парламентарните избори, продължава и с местните сега.

30-годишният юрист Трифон Панчев ще се бори за Дряново. От 2016 г. той е член на Арбитражния съд към Европейската федерация по лека атлетика, развива и семеен бизнес в сферата на земеделието. Запален риболовец, а отскоро и ловец.

28-годишният Георги Сашев Георгиев е номиниран за кмет на Нови пазар. В момента той е общински съветник и шеф на червената група в местния парламент. Завършил е мениджмънт в Международния факултет на Шефилдския университет в Солун. Там завършва магистратура по маркетинг, реклама и пиар. Има и магистърска степен от Аграрния университет в Пловдив със специалност “Растителна защита”. От 2010 г. работи в сферата на земеделието и търговията, управител на търговска фирма.

Три са спряганите имена за Сливен - на бившия депутат Деян Дечев, на екскмета Кольо Милев и на бизнесмена и собственик на изба Минчо Афузов.

Още една ексдепутатка може да се впусне в кметската битка - Евдокия Асенова е номинирана за Радомир.

Дългогодишният общински съветник и директор на езиковата гимназия в Пловдив Николай Радев е харесан от червените за техен кандидат-кмет на града. Тук също не е известно кой ще е основният му опонент, след като кметът Иван Тотев се отказа от нов мандат, а ГЕРБ още не са обявили име. Вече е ясно обаче, че в Пловдив срещу Радев ще се изправи от името на патриотите бившият кмет Славчо Атанасов.

В Карлово е издигнат бившият шеф на борда на директорите на ВМЗ - Сопот, инж. Манол Манолов. В Първомай червените се спряха на бившия зам.-кмет Николай Митков.

Изненадващо сред номинациите за Силистра изплува името на бившия евродепутат Момчил Неков. Той е родом от крайдунавския град и по време на мандата си в Брюксел организира не един форум там.

Неков стана известен с прозвището 15/15, след като заради съвпадение на номера си в листата с този на партията на предишните евроизбори успя да пребори дори тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев и да влезе в Европейския парламент. На миналите евроизбори тази пролет Неков бе осми в листата, не успя и да я пренареди отново чрез преференции.

Общинската съветничка и местна червена шефка Катя Георгиева ще се кандидатира за Ямбол. Тя бе основен двигател на местните референдуми по проблемите на града в последните години. Мениджър е във фирма за мебели.

На много места БСП ще заложи на надпартийни имена, известни и доказали се личности, които могат да разтворят ветрилото на подкрепата.

За Варна например се говори, че кандидатът ще е младо лице от научните среди.

Червените в Монтана също ще търсят по-широка подкрепа срещу дългогодишния кмет Златко Живков с известна обществена личност. Самият Живков ще се бори за шести пореден мандат като кмет на Монтана.

Широки коалиции е възможно да бъдат направени в много общини. А преди дни лидерът на АБВ Румен Петков допусна, че е възможно партията му да се коалира с БСП в определени градове.

БСП ще подкрепи за нов мандат повечето от настоящите си кметове. Като Нина Ставрева в Каварна, Владимир Москов в Гоце Делчев, Николай Георгиев в Кресна, Донка Михайлова в Троян и Васил Станимиров в Ковачевци.

Очаква се БСП да даде подкрепа отново и на Генчо Генчев в Свищов - един от малкото червени кметове, получавали регулярно допълнително средства с постановления на правителството на Борисов. През последните 4 г. Генчев не спря да хвали Цветан Цветанов колко му е помогнал за развитието на града като депутат от региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари