Пенчо Милков: Корабният техникум е държавно училище, не мога да направя нищо по въпроса!

8

Фасадата на училището предизвика гняв в социалните мрежи

Призрачно училище в Русе, неремонтирано от години и приличащо на декор от филм на ужасите, учи тийнейджъри в невиждана обстановка.

Новината за това се разпространи в социалните мрежи и шокира мнозина, които сравняват сградата на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване с училище от военната зона. Обликът на задната фасада и дворът на школото в крайдунавския град напомнят за разрушенията в Украйна вследствие на войната. Гледката предизвиква възмущение и тъга сред русенци, особено сред тези, които са бивши възпитаници на Корабния техникум. Хората не могат да си обяснят как така няма пари за поддръжка на училището, което подготвя бъдещи моряци, капитани, механици и спедитори в град край река Дунав, който според управляващите има развито пристанище, отбелязва "България днес".

"Днес в професионалната гимназия е изградена модерна учебна база. Извършва се обучение в специалностите: корабни машини и механизми, корабоводене - речно, електрообзавеждане на кораби, експлоатация на пристанищата и флота, корабостроене и заваряване", пише на сайта на училището, въпреки ужасяващия му вид, изпадалата мазилка и избелялата на много места фасада.

"Видях въпросната снимка, за която всички говорят, и мога да потвърдя, че и аз съм смутен и учуден. Проблемът е, че Корабният техникум е държавно училище, а не общинско. Поради тази причина не мога да направя нищо по въпроса", заяви пред вестника кметът на Русе Пенчо Милков.

Медията не успява да се свърже с директора на училището.

Към 2023 г. в България има само една гимназия по речно корабостроене и корабоплаване и тя се намира в Русе. В миналото у нас е имало и други такива гимназии, но те са били закривани през годините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    23
    Някой от Русе
    Как не може нищо да се направи?! Училището е на територията и в регулацията на град РУСЕ! Най- малкото, което един кмет може да направи е, да сезира областния управител и съответните институции, от които зависят нещата, да се предприемат действия и да настоява за това. Иначе се взема отношение относно летище с. Щръклево, което е на територията на Община Иваново!
  • 6
    22
    На Пенчо майка му
    Пенчо тъпака пак не можел! Да го дървиш в отдел Екология можеш! Ся щи кажа точно какво можеш да направиш - видимо сградата не отговаря на каквито и да е изисквания и не е безопастна! Издаваш предписания, в срок да въведат сграда в законовите изискания и да я обезопасят! Некъдърен малоумник, за затвор си!
  • 3
    21
    MTV
    Държавата да даде пари за Северна България?! Вие май се шегувате нещо?!
  • 13
    20
    Ддр
    Пенчу вече нищо не може ... В началото поне градинки чистеше, сега и това не може ...
  • 14
    19
    Запозната
    Ремонтите на държавните училища зависят от директорите. Кандидатстват за средства за ремонт и ако ги одобрят се прави ремонт. В случая директора нехае. Престанете да вините за всичко кмета, като не сте запознати не пишете глупости!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари