Педро Санчес: Испания е готова да признае палестинската държава

2
Това е правилното решение и е в интерес на Европа, допълни испанският премиер
Това е правилното решение и е в интерес на Европа, допълни испанският премиер Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това е правилното решение и е в интерес на Европа, допълни испанският премиер

Испанският премиер Педро Санчес каза пред Конгреса на депутатите, че "Испания е готова да признае палестинската държава". Той се яви по искане на опозиционната Народна партия да даде обяснения за темите, които са обсъждали лидерите на последния Европейски съвет в Брюксел и да разясни позицията на изпълнителната власт относно войната в Газа.

"Това е правилното решение и е в интерес на Европа", каза Санчес пред депутатите по отношение на желанието на правителството му да признае палестинската държава, предава БНР.

Той потвърди и, че Испания ще подкрепи приемането на Палестина за пълноправен член на ООН, за да може да участва в решенията, касаещи бъдещето ѝ. По думите му Газа преживява "една от най-плачевните хуманитарни катастрофи на този век", а "непропорционалният отговор на Израел отменя десетилетия на хуманитарно право и заплашва да дестабилизира Близкия изток и света".

"Призоваваме заинтересованите страни за постоянно прекратяване на огъня, осъждаме терористичните атаки на "Хамас" , настояваме за незабавно освобождаване на заложниците и искаме хуманитарна помощ, съизмерима с хуманитарната катастрофа", каза още Санчес.

От своя страна лидерът на опозицията Алберто Нунес Фейхоо увери, че партията му подкрепя решението за две държави, но постави под въпросите "как и кога" признаването на Палестина. Според него то трябва да бъде резултат от преговорен процес и да има подкрепата на "критична маса" от по-важните страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Само припомням
    Испания векове наред е трепала чифутите. И до днес те не са на почит там. Много е странно, трепят ги, те са наясно, но прииждат като хлебарки. А за португалската инквизиция знаем малко, но е била доста по усърдна в тази си задача.
  • 2
    1
    kir4o
    Това ако стане очаквайте тежка криза в Испания!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари