Педиатър: Само при 5% от децата са се проявили тежки симптоми на COVID-19

0
Лекарката сподели, че би пуснала своите на детска градина и училище
Лекарката сподели, че би пуснала своите на детска градина и училище Видео: bTV

През последните дни лекарите във Великобритания съобщават за болни деца с опасни симптоми, които може да бъдат свързани с коронавируса. Симптомите са подобни на синдромът на Кавазаки - възпаление, при което кръвоносните съдове в цялото тяло се възпаляват. Голяма част от децата с тях обаче са с отрицателни тестове за вируса.

Родителите трябва да бъдат спокойни, защото изследвания, направени в САЩ и Китай, показват, че при голям процент от децата заболяването протича много леко, заяви педиатърът пулмолог доц. Рада Маркова в „Лице в лице“

Според китайското проучване само при 5% от децата са се проявили тежки симптоми на болестта и при 0,5% се е наложило използването на респиратор за вентилация.

Неясен е този феномен за лекото протичане на COVID-19 при децата“, заяви доц. Маркова.

Една от теориите е, че при малките деца няма достатъчно развити ACE рецептори, за които да се закрепи коронавируса, разкри пулмологът.

Коронавирусната инфекция е единствената, която предизвиква толкова разнопосочни мнения и теории сред лекарите, смята доц. Маркова, но е категорична, че COVID-19 няма да изчезне.

Лекарката е убедена, че трябва да се започне постепенно отваряне на мерките при децата и сподели, че би пуснала своите на детска градина и училище.

Дори деца с бронхиална астма, при правилно лечение, могат да преболедуват коронавируса, леко, каза Маркова.

По нейните думи социалното дистанциране причинява много странични ефекти и психоматични разстройства при децата, чиито последствия тепърва ще стават видни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Излязох на балкона да изпуша един джоинт. Съседа ме видял и извика полиция. Пристигнаха и ме питат:
- Къде е тревата?
- Изпуших я всичката.
- А от къде я взе?
- От съседа!
Сега претърсват неговия апартамент!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари