Д-р Валентин Янев: Дори лекарите не винаги успяват да направят разлика между Covid-19 и грип

0
Клиничната картина е много сходна и се припокрива
Клиничната картина е много сходна и се припокрива Снимка: БГНЕС

Дори лекарите не винаги успяват да направят разлика между Covid- 19 и грип. Клиничната картина е много сходна и се припокрива.

Това казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар.

Даже характерните симптоми като изчезване на обонянието и промяна на вкуса виждаме все по-рядко при новите мутации. Това затруднява работата ни. Но имаме начини, чрез които да се ориентираме. Те са свързани не толкова с клиничната картина, колкото с епидемиологична информация.

Дали в обкръжението на болния човек е имало други, които наскоро са боледували. Дали малко дете или внуче не е било болно преди това, такова, което посещава детска градина или училище. Това са насочващи симптоми.

Ако дете е боледувало и носи вкъщи грипа по-вероятно е да е Covid, защото децата го боледуват много леко, почти незабележимо. Детските градини и училищата представляват депо за инфекция.

Вирусът, който предизвиква грип А, грип B и парагрипни инфекции практически се среща много рядко, тъй като теренът продължава да е превзет от Covid. Много рядко диагностицираме други вирусни инфекции.

Твърде малко хора се ваксинират за грип, тъй като вниманието им е насочено към коронавируса. И решенията за ваксиниране са в посока дали да се ваксинират срещу Covid, или не.

Чуйте д-р Валентин Янев в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди време реших да тичам всяка сутрин по 30 минути. Ако някой ден пропусна, на следващият ден ще тичам с 30 минути повече. Утре сутрин ще тичам до 10-ти април!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари