Печеното на жар месо крие рискове за здравето

0
Канцерогените при продължителна или многократна експозиция могат да причинят развитие на тумори
Канцерогените при продължителна или многократна експозиция могат да причинят развитие на тумори

Канцерогените при продължителна или многократна експозиция могат да причинят развитие на тумори

Канцерогенните вещества, образувани от дима и изгарянето на мазнини при печенето на месо на въглища, могат да причинят развитие на тумори. Това казва д-р Сергей Хомяков, главен лекар в частната клиника „Инвитро” в Москва, цитиран от БГНЕС.

"Ако печете месо на открит огън, парчетата са изложени на канцерогени от дима, включително такива, които се получават при изгарянето на мазнините, капещи върху нажежените въглени. Канцерогените при продължителна или многократна експозиция могат да причинят развитие на тумори. Препоръчително е да използвате дърва за огрев, а не въглища, и да палите огъня, без да използвате специални смеси, съдържащи бензин - така ще намалите количеството канцерогенен дим или сажди", казва експертът.

Най-важният фактор при приготвянето на шашлик е правилно изпеченото месо. Хомяков съветва не препичаме месото: в коричката се образуват токсични въглехидрати.

"От друга страна недопеченото месо може да съдържа паразити, които причиняват инфекции като саркоцистоза, трихинелоза, токсоплазмоза, тениаза, тениаринхоза, ехинококоза", казва експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари