Пчелари изгориха кошер в знак на протест на "Дунав мост"

7
Блокадата на граничния пункт при Русе е планирана да продължи до 16:00 часа
Блокадата на граничния пункт при Русе е планирана да продължи до 16:00 часа Видео: Русе Медиа

Блокадата на граничния пункт при Русе е планирана да продължи до 16:00 часа

Протест на земеделците затвори движението към Дунав мост при Русе.

В недоволството се включиха зърнопроизводители от 12 области, като към тях се присъединиха и представители на други браншове – млекари, овощари, пчелари. Блокадата е заявена от 10:00 до 16:00 часа, но се очаква да приключи по-рано.

Този път протестът е насочен изцяло към Европейска комисия и е в подкрепа на земеделците в Румъния, които затвориха част от границите си и са се събрали и пред представителството на Европейската комисия в Букурещ. Българските производители обясниха, че нямат претенции към държавата, която е заставала зад тях, а искат да ги чуе Европа.

За първи път има разбирателство на няколко страни против действията и либерализацията на вноса на украинско зърно. Не можем ние повече да поемаме удара върху нас, върху производителите, които са. Всички сме солидарни с Украйна, но нека и стара Европа си поеме своя дан. Ние искаме едно – искаме мерки, с които да си осигурим бъдещето. Идва последваща нова реколта, която няма какво да правим, защото складовете са пълни“, каза пред Русе Медиа Костадин Костадинов, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Протестът е подкрепен и от други браншове, тъй като от вноса на украинските стоки без мито страдат всички.

Освен шествието с трактори, което затвори достъпа до граничния пункт, протестиращите демонстративно запалиха и пчеларски кошер. „Правим го, за да покажем как в момента изгаря българското пчеларство – бавно, но сигурно, при това докрай“, обясни Иван Кънев, председател на Регионалния пчеларски съюз-Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    A12
    Да протестират,на кой го отнася.... Само шофьорите които стоят с дни за да могат да напуснат страната.Да идат да протестират в София или в Брюксел!
  • 2
    4
    Селю
    AbАбе 3 - ти да не са те жили много като малък бре? Ма мноо си лют бря. Кротни се малко, че се разчекнеш от злоба бря...
  • -7
    3
    До 2
    Щото си българин пазарувай ти на тея цени бе ноклик продажен! Ай мри и ти безпаричен, че да може тея дебили да карат бентлита! Ти покая на продажния гроб!
  • 11
    2
    БЪЛГАРИЯ
    Българите вместо да защитават собственото си производство , се плюват едни други. Това говори за разделение на българската нация. А разни хиени само това чакат . Вярно е , че повечето българи не са българомразци, но кресливата част по медиите мрази българите и всичко българско .
  • -2
    1
    Русенец
    Като са ви пълни складовете не надувате цените бе боклуци! Пожелавам ви фалит!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари