Зърнопроизводители блокираха "Дунав мост" при Русе

4
Акцията е в знак на съпричастност с румънските им колеги
Акцията е в знак на съпричастност с румънските им колеги Снимка: БТА

В знак на недоволство пчелари изгориха пчелен кошер

Зърнопроизводители организираха отново протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт.

По думите им причина за недоволството, което изразиха и в края на миналия месец, е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители заради либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури.

Затова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Днес сме солидарни с румънските колеги, които излизат на общ национален протест. Идеята е Европа да ни чуе исканията. Не може държавите от източната част на Европа да понасят целия удар от внос на украинско зърно, каза Милен Коев – председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“, предаде БТА.

По думите му резултатите от срещата с президента Румен Радев са позитивни и държавата започва да влиза в своята роля.

Костадин Костадинов - член на Националната асоциация на зърнопроизводителите и бивш неин председател заяви, че този натиск на пазара от вноса на украинска земеделска продукция е свалил прекомерно цените у нас. "Половината от слънчогледа, който е излязъл от Украйна е влязъл в България, а местният европейски слънчоглед, който е с гаранция за качество, стои по складовете", каза той. Костадинов заяви, че в протеста днес участват 12 регионални асоциации към Националната асоциация на зърнопроизводителите, животновъди, овощари и пчелари.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи „Спрете геноцида на земеделието“, „Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери“, „Българската земя храни българския народ“. В знак на недоволство пчелари изгориха пчелен кошер.

Милен Коев съобщи, че е предвидено протестът да продължи около три часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    сс
    Алчни малоумни селяци преди време не са и мечтали за това което им се случи вие беден земеделец да сте виждали?Лошо няма да печелят но те алчни нагли субсидии програми е в кой бизнес дадоха машини …..да вземете да се усещате че да не спрът субсидиите как в Украйна няма програми субсидии в Македония също и къде ли не и имат в пъти по евтина продукция?Не ходят на почивки постоянно не карат Бентлита вие се самозабравихте
  • 11
    4
    цървулосъбирачи
    Крадливи боклуци, нито 1 българин не ви подкрепя...отрепки. Отивайте си по шибаните села е там си изливайте лайната от празните кратуни!!!
  • 16
    3
    Хаха
    Българското земеделие отдавна е мъртво. Вие практикувате българско кожодерство
  • 21
    2
    Анонимен
    Протестирайте в София, защо пречите на хората да се придвижват около Дунав мост! И без това там е страшна тапа.
  • 23
    1
    Реалист
    Добре бе, зърнопроизводители.... Как е възможно в държава, която не е челнка на ЕС да се произвежда по- евтина продукция отколкото в България. Не спряхте да ревете. Като искате да продавате, намалете си цената и продавайте. Пазар има. Много сбъркана е и държавната политика със субсидиите. Не трябва да Ви се дават пари на декар, а на реализирана продукжция и то в България. Каква ползва от вас, когато Ви се дават субсидии, а изнасяте продукцията за дръги държави. Като не Ви устройва, пренасочете се към друг вид бизнес. Крадете от народа, не от някой друг. Чуха се мнение "в Украйна използвали забранени препарати". Вие какво използвате? Същите забранени препарати, внесени незанайно как и незнайно откъде. Изтровихте всички животинки, които живеят в и около обработваемите площи. За пчелите не ми се говори.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари