Патриарх Неофит влезе в съда

0
Там ще се решава спорът за собствеността на катедралния храм „Св. Александър Невски”
Там ще се решава спорът за собствеността на катедралния храм „Св. Александър Невски”

"Тук сме, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което Министерският съвет беше решил вече".

Това каза българският патриарх Неофит, който дойде във Върховния административен съд, където ще се решава спорът за собствеността на катедралния храм „Св. Александър Невски”, предаде репортер на БГНЕС.

Навлизане българският патриарх каза, че не познава хората, които са завели делото и сигурно си имат своите виждания. Според него обаче не трябваше така изненадващо да внасят своите жалби.

За един от аргументите, че вече една година храмът е на църквата, а по него не се правят ремонти, патриарх Неофит каза, че храмът е голям, ценен, достоен и трябват много грижи, за да се поддържа добре.

„Сега за реставрацията - имаме устното обещание от Министерски съвет, че ще се получат средства, които да бъдат включени в ремонта на храма, но все още ги очакваме”, каза той. Пред ВАС днес се бяха събрали много свещеници от софийските църкви. Отец Кирил от църквата „Св. Петър и Павел” например каза, че са дошли, за да подкрепят правдата. „Правдата е, че православните храмове принадлежат на Българската православна църква в България – това е правдата, очевидно е”, каза той и добави, че не знаят как ще завърши това дело, дошли са да се помолят, Бог ще реши.

"Оспорване на собствеността на храма „Св. Ал. Невски” не може да има, по простата причина, че храмът е построен с държавна помощ и от части с частни помощи, като още през 1895 г. МС е взел решение министерство на обществените сгради, пътищата и съобщенията да построи храма и то го строи дълъг период от време и по една техническа грешка не е предало навремето собствеността на храма, т.е. нотариалния акт. Затова той беше предаден по времето на служебното правителство". Това обясни църковният историк Христо Темелски.

Той е категоричен, че никой не може да оспорва собствеността на този храм, защото той е направен по поръка на българския народ, чрез решение на МС и съответно тогавашното ресорно министерство така е строило сградите на Св. Синод.

Той не знае каква е целта на хората, които завеждат това дело, но „тук има някаква външна подбуда, външна намеса, за да може да ровят тези неща и да създават неприятности в системата на църквата”.

А на заседанието днес, на което беше и патриархът, всички, освен жалбоподателите казаха, че тези жалби са недопустими. Причината е, че липсва правен интерес.

Дали е така съдът ще прецени в закрито заседание в срок. Ако прецени, че жалбите са допустими, то тогава ще бъде насрочено и заседание по делото по същество.

Веселин Станков, който е един от жалбоподателите от дружество „Будител” обясни, че по делото е нарушена административната процедура – начинът, по който е прехвърлена собствеността.

„Не е спазен правилникът на МС и сроковете. Една такава процедура трае обикновено 8 седмици – това са два месеца, те го направиха за 8 дни”, заяви той.

Според него БПЦ трябва да продължи да управлява храм-паметник „Св. Ал. Невски” така, както го е управлявала през последните 90 години, но собствеността върху храм-паметника да бъде всенародна, така както го е решило първото Велико народно събрание, каза той. БГНЕС припомня, че катедралният храм беше дарен от служебното правителство на Георги Близнашки на Българската православна църква през октомври миналата година.

От културно-историческото дружество “Будител” обаче обжалваха решението на Министерски съвет. Според дружеството служебният кабинет е превишил правомощията си.

Пред сградата на ВАС беше отслужен молебен, в който Българската православна църква – Българска Патриаршия призова клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ – БП.

Камбаните на всички столични храмове биха тревожно в продължение на близо час тази сутрин.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари