Патриарх Неофит отказал охрана от НСО

0
Ползва само кола на 20 години
Ползва само кола на 20 години Снимка: БГНЕС

Според Николай Хаджигенов патриархът не трябва да ползва НСО, защото църквата има възможност да му осигури транспорт​

Патриарх Неофит не е искал да бъде охраняван от НСО, ползва само транспорт от службата и би се отказал и от него, за да се спази законът. Това казаха от Светия синод за “24 часа” по повод думите на депутата от ИБГНИ Николай Хаджигенов, който повдигна въпроса с колата на Негово Светейшество при обсъждане на промени в закона за службата.

Още миналата седмица след изслушването на ген. Емил Тонев в комисията по службите стана ясно, че главата на БПЦ се охранява от 1964 г.

Законът за НСО беше приет през 2015 г. и в него бяха посочени лицата, които ползват охрана и транспорт от службата. Патриархът не е сред тях.

От Светия синод обясниха, че още покойният патриарх Максим се е отказал от охраната си от НСО. Според бивш шеф на държавните гардове обаче той е бил четвъртият по важност в страната и е трябвало да бъде охраняван. Това се е случило по времето, когато дейността на службата не е била регламентирана със закон. Патриарх Максим обаче е отказал охрана и останал само със специализирания транспорт. По същия начин патриарх Неофит има само шофьор от НСО, а колата е на над 20 г. и може би е най-старата в автопарка на службата.

Според Хаджигенов патриархът не трябва да ползва НСО, защото църквата има възможност да му осигури транспорт.

Как патриархът е важен за националната сигурност? Източното православие ще спре да съществува ли? Специализиран транспорт или охрана на религиозен водач е безобразие”, каза Николай Хаджигенов по време на обсъждането на двата законопроекта за промяна на Закона за НСО в четвъртък.

По време на дискусията колегите му от другите парламентарни групи не се съгласиха с тезата на Хаджигенов. Според Николай Радулов от “Има такъв народ” се очакват вълни от тероризъм на религиозна основа, което прави водачите на православието застрашени лица.

Веднъж на 20-30 г. да се случи нещо непредвидено и тогава ще си задаваме въпроси", каза и Атанас Атанасов от ДБ.

В конституцията единствено православното вероизповедание е споменато като традиционна религия в България. Не смятам, че това особено би затруднило НСО”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. А началникът на НСО ген. Емил Тонев призова депутатите да обмислят вариант за охрана на патриарха като символ на държавата.

И двете предложения за промяна на Закона за НСО - на ИБГНИ и “Има такъв народ”, силно ограничават охраняваните лица и тези, които ползват транспорт. Законопроектите бяха приети на първо четене в комисията за контрол на службите, но според депутатите ще има още промени по тях. Ако се стигне до окончателното им приемане, охрана от НСО няма да има и главният прокурор Иван Гешев. Той ще може да ползва само специализиран транспорт, а при доказани и мотивирани сигнали за застрашеност ще има и държавни гардове. Дискусията от четвъртък вечерта в комисията по службите за охраната на Гешев се пренесе и в правната в петък, където бяха поканени за становища министърът на правосъдието Янаки Стоилов и на МВР Бойко Рашков.

Главният прокурор, независимо кой е той, трябва да се охранява от НСО”, заяви позицията си Янаки Стоилов.

Някой поставя ли си въпроса как се охранява главният прокурор? Ако някой си представя, че той се охранява само от НСО, греши. Благодарение на личните му отношения с... да не казвам кого, се е настанил в държавната резиденция. Там се охранява от Бюрото по защита. Но външното пространство се охранява и от НСО, от която той се отказа, но службата е там заради президента”, каза Рашков и допълни, че прокуратурата е сключила споразумения с МВР патрул на 6-о районно управление също да обикаля около резиденция “Бояна” и да следи за съмнителни лица. Рашков ще прекрати тези споразумения.

Промените в Закона за НСО на двете партии предвиждат охрана да имат само президентът, премиерът и шефът на парламента. След като напуснат постовете, ще могат да ползват транспорт от службата до 6 месеца, а не 4 г., както е сега, и ще могат да се откажат от екстрата с декларация. С измененията коли на НСО ще возят само членовете на Конституционния съд, които са 12, председателите на ВКС и на ВАС, както и главния прокурор. Те също ще могат да се откажат от това по свое желание. Коалицията на Хаджигенов и “Има такъв народ” са единодушни, че и администрацията на президента няма да ползва коли на службата. Това означава, че и първата дама остава без транспорт. От списъка отпада и кметът на София. Министри, депутати, бивши президенти, премиери и шефове на парламента ще се охраняват само при конкретни и доказани заплахи, за което ще решава комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари