Патолог обясни как коронавирусът заразява тялото

0
При тежка форма на COVID-19 пациентът поема дъх, но не диша, тъй като кръвта не е наситена с кислород, което води до липсата му в други органи
При тежка форма на COVID-19 пациентът поема дъх, но не диша, тъй като кръвта не е наситена с кислород, което води до липсата му в други органи

Мозъкът е най-чувствителен към липса на кислород, казва Даря Ситовская

"Пациентите с COVID-19 най-често умират от усложнения на съпътстващи заболявания, а коронавирусът само ускорява действията им." Това заяви патологът Даря Ситовская, цитирана от zdrave.to

Според нея вирусът не винаги засяга веднага белите дробове. Това се случва само в тежки случаи на заболяването.
„Това е нова инфекция, не можем да кажем надеждно какъв тип курс е нормален за нея“, коментира Ситовская.

Преди всичко се засягат алвеолите, които са отговорни за насищането на организма с кислород. Те образуват хиалинови мембрани (септа, които пречат на нормалния газообмен), а самите алвеоли се пълнят с протеин фибрин и едематозна течност, обясни лекарят.

Ситовская каза още, че при тежка форма на COVID-19 пациентът поема дъх, но не диша, тъй като кръвта не е наситена с кислород, което води до липсата му в други органи.

"Мозъкът е най-чувствителен към липса на кислород. Човек може да загуби съзнание и дихателната недостатъчност може да се увеличи", споделя патологът.

При тежко увреждане на белите дробове се изисква екстракорпорална оксигенация, което изисква директен достъп до големи кръвоносни съдове, допълни специалистът.

Ситовска каза, че белите дробове на мъртвите от COVID-19 нямат изразен оток, но в същото време са тъмночервени и плътни.

"Здравите дробове са по-скоро като мека и еластична гъба за миене на съдове", споделя тя.

Според нея обратимостта на промените в белите дробове зависи от възрастта и състоянието на тялото.

„Колкото повече са съпътстващите патологии (хронична обструктивна белодробна болест, емфизем, хроничен бронхит, бронхиална астма), толкова по-тежко е увреждането на белодробната тъкан“, заключва специалистът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, отивам за хляб!
- Може да завали, вземи си едно яке!
- В куфара ми е.

Харесай Дунавмост във Фейсбук