Комбинацията на COVID-19 с някои заболявания е като "атомна бомба"

0
Коронавирусната инфекция засяга предимно белите дробове на човека
Коронавирусната инфекция засяга предимно белите дробове на човека

Комбинацията между COVID-19 с някои заболявания е изключително опасна, предупреди пулмологът Сергей Бабак в интервю за радио Sputnik, цитиран от Dnes.bg 

 Той даде съвети как да намалим риска. Коронавирусната инфекция засяга предимно белите дробове на човека. А ако се наслагва върху други сериозни заболявания на този орган, опасността от фатален изход се увеличава многократно, обясни Бабак.

"Има такова заболяване - идиопатична белодробна фиброза (IPF), когато елементите на преждевременно стареене се задействат внезапно при хора на 70 и повече години. В такива случаи белите дробове се свиват. Заради коронавируса точно същите процеси започват в белия дроб", каза Сергей Бабак.

Установено е, че рискът от развитие на IPF се увеличава с тютюнопушенето.

Има и хронична обструктивна белодробна болест, която се появява поради тютюнопушенето, която предизвиква подобно „стареене“ белите дробове. Ваксинацията срещу COVID-19 и спирането на тютюнопушенето ще намалят вероятността от това развитие. След като човек прекрати лошия навик, белите дробове постепенно ще започнат да се възстановяват”, продължи Бабак.

Според лекаря скоростта и обемът на възстановяване на белите дробове се изчисляват по специален метод.

„Има формула за изчисляване на индекса на тютюнопушенето. За да направим това, вземаме броя на изпушените цигари на ден, умножаваме по броя на годините пушене и след това разделяме на двадесет. Ако полученият индекс е повече от десет, тогава има висок риск от тежко заболяване след заразяване с коронавируса”, заяви лекарят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди време реших да тичам всяка сутрин по 30 минути. Ако някой ден пропусна, на следващият ден ще тичам с 30 минути повече. Утре сутрин ще тичам до 10-ти април!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари