Пътник: Плащам за БЪРЗ влак, пътувам в пътнически с по 150 минути закъснение

0
БДЖ ни връзва ръцете, защото нямаме никакъв шанс да си потърсим правата
БДЖ ни връзва ръцете, защото нямаме никакъв шанс да си потърсим правата Снимка: БГНЕС

Редовен пътник на БДЖ се оплака от некачественото обслужване на превозвача.

"Плащам за БЪРЗ влак, пътувам в пътнически с по 90-120-150 минути закъснение по трасето и накрая дори няма от кого да си потърсиш правата, защото се оказва, че в БДЖ права нямаш. Платил ли си - платил си, докарахме ли те - докарахме те. Пък дали сме закъснели с часове или с дни - не ни интересува. Както би казал актьора Христо Гърбов "Това са си вече лично ваши извращения!", възмущава се г-н Димитър Стоянов.

Ето и цялото писмо, адресирано до медиите:

"Скъпи медии,

Пише Ви Димитър. Убеден съм, че повечето от вас или няма да получат това писмо (тъй като тези имейли са бутафорни и те въобще не са създадени за да имате контакт с обществото), но се надявам поне онези от вас, които го получат, да не го подминат.

Темата БДЖ е болна тема, обсъждана с години, писано е много по нея и въпреки всичко остава актуална. Аз обаче в качеството си на пътник, който се налага да използва услугите им всеки ден, определено имам нужда от вашето съдействие за поредния материал, който се надявам да не остане глас в пустиня.

Що за гениални хора работят в БДЖ питам аз? Само преди ден, в 12:47, в сайта bdz.bg беше публикувана новина с гръмкото заглавие "Подобрява се разписанието на бързия влак "Слънчев бряг" от Бургас за София". Във въпросната статия прочитаме, че влакът ще тръгва от 15:25 ч. вместо както досега от 16:30 ч. Причината е (цитирам) "Осигуряване на възможност за осъществяване на удобни връзки с други влакове, както и с по-ранното пристигане на бързия влак в удобно време в централна гара София".

Да направим един по-подробен поглед на статитие, публикувани днес в сайта bdz.bg. Още с влизането в секция новини виждаме 15-тина статии с отменени влакове или обявени закъснения. И познайте! О, чудо! БВ №8602, на който УЖ подобрихме разписанието за да се осъществяват по-добри връзки и който трябва да пристига в УДОБНО ВРЕМЕ, има закъснение от 71 минути, което по график означава, че ще пристигне в същия час, в който е пристигал досега. Каква обаче е разликата, ако ви интересува? Всичко е просто - БДЖ съвсем не се интересуват от пътниците, ползващи услугата им. Те са решили още и още да ги мачкат, като всъщност цялата идея е била бързият влак №8602 да пристига 1 час по-рано на Стара Загора. След това влакът от БЪРЗ да се представи като пътнически и в целия участък от СТАРА ЗАГОРА до ПЛОВДИВ влакът №8602 (БЪРЗ ВЛАК) да се движи като пътнически. Това, разбира се, създава не само дискомфорт в пътуващите, които от Бургас до София вместо за 6 часа ще стигнат за не по-малко от 8, ами и в същото време са заплатили цена на билета за категория БЪРЗ влак, който половината време се движи всъщност като ПЪТНИЧЕСКИ.

Разбира се пътниците не са уведомени, че влакът ще стане пътнически и в момента си пътуват кротичко във влака и въобще дреме им на БДЖ-то, че не само са ужилили хората да платят билет за БЪРЗ влак, който изобщо НЕ е бърз, но и в сайта си умишлено представят информацията като "ПОДОБРЯВАНЕ НА РАЗПИСАНИЕТО" вместо да обявят, че от недостиг на локомотиви бързият влак ще е пътнически.

Това не е единичен случай, това е ежедневие. Аз мога да дам пример с друг БЪРЗ ВЛАК, който най-редовно се преобразува на пътнически, но хората си плащат като поп за категория БЪРЗ (което е по-скъпо). Това е БВ №2660 от Враца за София, който минава през гара Лакатник в 06:35. Тъй като често БДЖ нямат композиция да си покрият пътническият влак от 6:55 от Лакатник за София (по същата линия, по която се движи и бързият влак №2660), БДЖ им хрумва гениално решение - влакът се движи до Лакатник и спира в 6:35. Вместо да продължи по разписание в 6:36 и да пристигне в София в 7:30, влакът стои 20 минути на Лакатник и изведнъж от БЪРЗ влак той вече е пътнически и си спира на всяка гара. Така, разбира се, те си покриват липсата, а за пътниците, които трябва да са на работа от 08 ч. остава поредното обяснение пред работодателите си защо влакът, който трябва да пристигне в 7:30 в София всъщност е пристигнал в 8. Обяснението е логично - БДЖ нямат локомотиви и композиции и за това си сливат който им бърз влак скимне с пътнически.

Аз например често пътувам с БВ №7630 заминаващ от гара София в посока гара Мездра. Уважаеми ми медии, този влак тръгва навреме веднъж на две седмици. През цялото останало време хората си чакат по 60-90-120 минути, често го сливат с друг влак (№9647, заминаващ от 20 ч. за Русе и Силистра) и още повече бързият влак спира на всички гари или с други думи казано това е ПЪТНИЧЕСКИ влак замаскиран с думите БЪРЗ влак за да плащат пътниците повече пари. Та в това число и аз.

Няма да повдигам въпроса за ПВ 20171 от 14:20 който трябва да заминава в посока Горна Оряховица през гара Мездра. Този влак всеки ден има закъснение от други 60-90-120 минути, ама това за хората, които не пътуват с него не е от значение, но ние пътниците, които дремем и чакаме по 120 минути, молейки се да дойде локомотив и да ни вземе и да ни закара, това е загубено време. Вместо да се приберем по домовете и да си свършим къщната работа, масово пътниците в този влак стоим и чакаме на гарата и се молим на всичките светии машина да дойде, да ни вземе и да ни закара. Това се случва, но с цената на големи закъснения.

По едно време БДЖ "решиха" проблема, като изместиха (без предупреждение) началният час на влака да е в 14:25, седмица по-късно в 14:30, седмица по-късно в 14:40 и така влакът се буташе към 15 ч., но той никога не тръгваше преди 15:30, просто закъснението изглеждаше по-малко в сравнение с началния час 14:20.

И това е нищо! Само ако погледнете в сайта на БДЖ колко десетки и дори стотици закъснения дневно и седмично има, колко влакове се отменят и сливат с други и всичко това заради прословутият недостиг на машини. И искам да попитам въпросните лица, отговарящи за това дружество, защо по дяволите не го смениха този график, защо просто не намалят някои влакове и предварително не обявят кои ще отпаднат, така че да си покриват разписанието с необходимите локомотиви. Очевидно тази им система с 60-90-120 минути закъснение НЕ работи. Тя изнервя пътниците, а БДЖ ни връзва ръцете, защото нямаме никакъв шанс да си потърсим правата. Вместо това всяка година се наливат пари в тези железници за да НЕ си изпълняват задълженията.

И докога така? Обявиха вече конкурсите за нови вагони и локомотиви? Вие осъзнавате ли, че самата процедура трае месеци, с обжалването ще станат години, БДЖ НЯМА да купят НИЩИЧКО преди 2024 година (прогнозно казано). Те до 2024 година мислят да карат с тези 60-90-120 минути закъснение ли? Кое е това безотговорно лице, което не седна и не преработи графика на железниците така че да се покрие с наличната техника? Докога така? Плащам за БЪРЗ влак, пътувам в пътнически с по 90-120-150 минути закъснение по трасето и накрая дори няма от кого да си потърсиш правата, защото се оказва, че в БДЖ права нямаш. Платил ли си - платил си, докарахме ли те - докарахме те. Пък дали сме закъснели с часове или с дни - не ни интересува. Както би казал актьора Христо Гърбов "Това са си вече лично ваши извращения!". Евала му за тази роля! Вярно, тя е за ТУРоператор, но идеално описва ситуацията в БДЖ и тяхната "загриженост" за пътниците - че влак №8602 ще тръгва по-рано за да пристига по-рано. Да, ама НЕ. Идеята е съвсем друга, ама важното е българинът да повярва.

Благодаря!

Димитър Стоянов"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари