Пътна полиция: Ще прилагаме нулева толерантност към всеки един нарушител

0

Подготовката на автомобила за зимата не приключва само със смяната на гумите

Началото на традиционната акция „Зима“ бе дадено днес от представители на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП, Съюза на българските автомобилисти, Българския червен кръст, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, АПИ, ИААА, застрахователи и търговци на автомобили.

Акцията се провежда за 29-и път у нас, обяви председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев. Началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Димитър Мичев заяви категорично, че тази година ще се прилага нулева толерантност към всеки нарушител. В момента близо 10 000 човека имат права да пишат актове. Ежедневно около 770 екипа работят в страната, а 10 процента от тях са в София. Той обясни, че традиционно акцията се провежда в три етапа по 10 дни, като всеки един е с фокус към определени участници в движението по пътищата. По време на първия внимание се обръща на водачите на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, следващата десетдневка е насочена към контрола на пешеходците, а третият е към водачите на моторни превозни средства. За трите кампании сме планирали минимум по една специализирана полицейска операция със съответна насоченост, уточни комисар Димитър Мичев.

Комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП, припомни разпоредбата в закона, според която от 15 ноември до 1 март следва автомобилите да се движат с гуми, подходящи за зимна употреба или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм. В никакъв случай подготовката на автомобила за зимата не бива да се подценява и тя не приключва само със смяната на гумите. Задължително водачите следва да обърнат внимание на осветителната, електрическата и скъклопочистващата системи, както и на цялостното техническо състояние на автомобила, коментира комисар Ботева.

Д-р Живка Димитрова от БЧК обърна специално внимание на водачите да проверят съдържанието на аптечката си. В случай на тежък пътнотранспортен инцидент тя може да бъде решаваща за спасяването на нечий живот.

Росен Рапчев от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ припомни, че през зимния период е необходимо шофьорите да увеличат дистанцията между превозните средства, да намалят скоростта и да не предприемат опасни маневри.

Всички пътни управления са в готовност и имат достатъчно консумативи и техника, за да посрещнат предстоящия зимен сезон, заяви Ясен Тодоров от Агенция „Пътна инфраструктура“.

По данни на Пътна полиция, ГДНП през последните три зимни сезона в периода от 15 ноември до март при 4 581 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП) са загинали 445 и са ранени 5 735 участници в движението по пътищата. За сезон 2022 – 2023 г. тежките инциденти са били 1 678, при които загиналите са били 157, а ранените 2 161. През зимата на 2021 и 2022 г. инцидентите са били по-малко - 1 590, но загиналите са били най-много – 176, а ранените 1 950. През 2020 – 2021 г. тежките пътнотранспортни инциденти са били 1 313, при които са загинали 112 души и са ранени 1 624.

Няколко полезни съвета към водачите за движение през зимата:

. Сменете летните гуми със зимни или такива с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм. Поставете веригите за сняг в автомобила. Проверете съдържанието на аптечката!

. Движете се с технически изправен автомобил. Не правете компромиси със спирачките, акумулатора, стартовата уредба, осветителната

и отоплителната система!

. Сменете течността в казанчето за измиване на стъклата с незамръзваща. Проверете перата на чистачките и антифриза!

. При шофиране се съобразявайте с атмосферните и пътните условия. Не предприемайте рискови маневри при намалена и ограничена видимост.

. Намалете скоростта при превключване на светлините от дълги на къси!

. Ако попаднете в аквапланинг, отпуснете газта, не се опитвайте да спрете и не променяйте посоката на движение!

. На дълъг път потегляйте подготвени със зареден догоре резервоар и с топли дрехи. Информирайте се за състоянието на пътищата!

. Не потегляйте, ако всички в автомобила не са си поставили предпазните колани. Превозвайте децата, като използвате специалните обезопасителни системи!

. Не пийте алкохол преди и по време на път!

. При пътен инцидент или друга опасност незабавно се обадете на тел. 112.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари