Пастири работят като роби в Русенско

3
живеят и Хората живеят като роби от далечното Средновековие
живеят и Хората живеят като роби от далечното Средновековие

Хората се трудят без заплата, подслонени от фермера.

Пастири от Русенско живеят и работят като роби от далечното Средновековие. Хората нямат сключени трудови, или каквито и да било други договори с фермера и се трудят да него, само за да бъдат приютени и нахранени, съобщи шефката на дирекция "Инспекция по труда" - Русе Ирена Николаева, предаде 24 часа.

Според нея, основният проблем за пастирите като роби е, че самите те не желаят да съдействат на инспекторите, като са доволни и само от факта, че имат осигурена прехрана и покрив над главата си. Служителите открили в три-четири ферми, две от които и в Община Русе, работници на стопанина, които твърдят, че живеят там и не желаят трудови договори. Те просто били подслонени там и се трудели за собственика - „господар”, пасейки и пазейки стадата му.

Инспекторите успели да убедят пастирите в една - единствена ферма в Община Русе - млади мъже на възраст до 30 години, че е най - добре те да са на трудови договори. Така работодателят им бил санкциониран с по 2000 лева за липса на трудови договори с 2 лица. В Инспекцията по труда в Русе получили сигнала за робския труд от двама вече изгонени работници, които не са получили пари. Делата вече са приключили на първа инстанция в русенския съд. В останалите ферми обаче, пастирите - „роби” отказват да съдействат. Те не се приемали за роби и това бил техният живот.

Пастирите живеят там и извършват някакъв труд. При проверка на властите, те твърдят, че живеят там, защото са бездомници. В единия от случаите, дори от едната ферма жена в трудоспособна възраст се обадила алармирала, че бива заключвана и работодателят не я пуска. Служителите от Инспекццията ходили на посещение при нея три пъти за близо месец и половина. При проверка на място тя обаче декларирала, че просто живее във фермата. Инспекторите се опитвали да убеждават пастирите-роби, че е рисково да работят с големи животни като биволи и крави, които във всеки момент могат да наранят човек. Според хората обаче, те приемат своите работодатели-господари като някакви закрилници. Пастирите са доволни от факта, че не са на улицата и са прибрани под покрив.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари