Първият в България музей на комикса отваря врати в Русе

0
Първият в България музей на комикса отваря врати в Русе
Видео: ТВ ЕВРОПА

Русенски колекционер на комикси ще дари уникалната си сбирка на библиотеката в града, за да се направи първият в България музей на комикса. Стоян Стоянов се занимава с интересното си хоби повече от 30 години и иска да го популяризира сред повече хора. На бъдещия музей той ще предостави над 12 000 заглавия на комикси, издавани у нас и в чужбина.

Първите комикси, които Стоян Стоянов започва да събира като дете, са отпечатани в българските списания „Чуден свят“ и „Дъга“. Към тях се прибавят и чуждестранните „Пиф“ и „Рахан“, които през 70-те и 80-те години се намират доста трудно. Постепенно детското увлечение се превръща в истинска страст и колекционерът обогатява сбирката си с редки издания.

"Засега най-старият екземпляр на хартиен носител, който притежавам, е „Детски вестник“ от 1925 г. Притежавам цялото течение, макар че е в окаян вид. Уникалното на това издание е, че то е първото българско, което събира разкази в картини. Тук са първите комикси за Хитър Петър, рисувани от наши художници и това е Вадим Лазаркевич.", разказва Стоян Стоянов.

В комиксите има и много български сюжети, предимно за Първата и Втората българска държава. Специално издание е посветено на подвизите на Капитан Петко Войвода по повестта на Николай Хайтов.

"Първите комикси за Капитан Петко Войвода излизат на 28 страници в списание „Родолюбие“, това е издание за българите в чужбина през 1985-86 г. Това списание е много уникално, библиографска рядкост е, разпространявало се е чрез посолствата и консулствата на България в чужбина за децата.", обяснява още Стоянов.

Въпреки че обича всичките си комикси, Стоян Стоянов си има и предпочитания.

"Много са ми любимите комикси, но от българските, както на много български почитатели на комиксовото изкуство, е комиксът за Добромир. От чуждите любим ми е „Рахан“, който е дете на списание „Пиф“, но има своя самостоятелен живот в над 80 самостоятелни комикса.", споделя Стоянов.

Голяма част от новите попълнения в колекцията идват чрез търсене в интернет. Намират се и дарители, които са открили стари списания с комикси по мазета и тавани. Те са ги предоставили за бъдещия музей, който ще бъде открит в русенската библиотека през април.

Източник: ТВ ЕВРОПА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари