Първият турски астронавт излетя с Falcon 9

0
Алпер Гезеравчи е част от дългоочакваната мисия "Axiom-3"
Алпер Гезеравчи е част от дългоочакваната мисия "Axiom-3" Снимка: AP

Алпер Гезеравчи е част от дългоочакваната мисия "Axiom-3"

Изцяло европейски екипаж, включващ първия турски астронавт, излетя към Международната космическа станция на 18 януари с Axiom Space, докато държавите все повече се обръщат към частния сектор, за да осъществят амбициите си в Космоса.

Корабът Crew Dragon на SpaceX, закрепен на върха на ракета Falcon 9, излетя от космическия център "Кенеди" във Флорида в 16:49 ч. местно време и трябва да достигне местоназначението си рано на 20 януари.

Дългоочакваната мисия "Axiom-3", която беше отлагана няколко пъти поради различни причини, най-накрая излетя с първия турски астронавт Алпер Гезеравчи от космическия център "Кенеди" на НАСА с ракета SpaceX Falcon 9, която се отправи към Международната космическа станция (МКС) в четвъртък, информира БГНЕС.

Турските официални лица оценяват високо революционното пътуване.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече мисията с първия в историята турски астронавт "историческа", като заяви, че тя бележи "много ценно начало на повторното изпълнение на мисията, която носим в историята като наследници на цивилизация, която има уникален принос към историята на науката".

Първото космическо пътешествие на Турция с екипаж "ще бъде крайъгълен камък за работата, която извършваме в Космическата родина и ще извършваме в бъдеще", заяви на 18 януари турският директор по комуникациите.

"Гордеем се, че преживяваме изпълнената с усилия история на "Векът на Турция", който достига до космоса, осъществявайки още една мечта, която от години се очаква да се сбъдне", каза Фахреттин Алтун на Х за историческата мисия, която трябва да излети от американския щат Флорида до часове.

"Турция е свидетел на исторически момент", добави той.

Междувременно министърът на промишлеността и технологиите заяви, че пътуването на полковник Алпер Гезеравджи в космоса ще остави трайна и положителна следа в турското общество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари