Първият летящ автомобил падна от 800 метра

0
AeroMobil претърпя повреда и падна по време на полет
AeroMobil претърпя повреда и падна по време на полет

Първият в света летящ автомобил AeroMobil претърпя повреда и падна по време на полет. Това се случи в словашкия град Нитра. По време на произшествието летящата кола е управлявана от нейния конструктор Щефан Клайн, който обаче успява да скочи с парашут и за щастие остава невредим. При аварията машината се е намирала на височина от 800 метра.

От прессъобщението на компанията става ясно, че повредата е била в едно от крилата, но като цяло това произшествие е потвърдило високото ниво на безопасност за водача. Разработката на летящата кола ще продължи по план. Ще припомним, че в края на миналата година словашката компания AeroMobil представи нова версия на едноименната си летяща кола, разработката на която продължава вече 25 години.

Заможните потенциални клиенти на летящата кола ще могат да я закупят през 2017 година. Ориентировъчната цена на AeroMobil ще е 300 000 евро. Автомобилът е построен на стоманено тръбно шаси, а каросерийните панели, колелата и прибиращите се крила са направени от карбон. Дължината на двуместния прототип е шест метра, а широчината - 2.24 метра. Когато крилата са разгънати, широчината е 8.32 метра.

Летящият автомобил е оборудван с четирицилиндров опозитен двигател Rotax 912, който е с водно охлаждане и с мощност 100 конски сили. Нестандартното превозно средство се вписва и в категорията леки автомобили, и в тази на самолетите. Обемът на резервоара е сметнат така, че да позволява автономен полет от 700 километра. Максималната скорост на AeroMobil във въздуха е 200 км/ч, а на асфалт може да достига до 160 км/ч.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари