Първи по рода си център за технологии и изкуствен интелект отвори врати в България

0
В проекта инвестират и световните технологични гиганти Google, Deepmind, Amazon web services, както и българският технологичен сектор. Целта на проекта е да превърне България в център за иновации
В проекта инвестират и световните технологични гиганти Google, Deepmind, Amazon web services, както и българският технологичен сектор. Целта на проекта е да превърне България в център за иновации Видео: NOVA

INSAIT е финансиран от държавата, която ще осигурява по 10 милиона долара годишно

България отваря световен център за технологии и изкуствен интелект, предаде NOVA

Той е първият по рода си у нас и в Източна Европа. Институтът е специално звено към Софийския университет и ще работи съвместно с двата най-големи технологични университета на Швейцария. INSAIT е финансиран от държавата, която ще осигурява по 10 милиона долара годишно през следващите 10 години. В проекта инвестират и световните технологични гиганти Google, Deepmind, Amazon web services, както и българският технологичен сектор. Целта на проекта е да превърне България в център за иновации.

„Всичко това  нещо се прави ,за да привлечем тези хора, да ги изградим, нашите деца – тук в България. Това е мечтата на INSAIT. Това не е мечта, която студент пише в някаква бланка. Това нещо е тук, няма нужда да се качваме на самолет . Той започва да работи, да изпълнява своята мисия, стъпка по стъпка, тухла по тухла и ще свърши своята работа”, коментира архитектът на INSAIT проф. Мартин Вечев.

Според еврокомисаря Мария Габриел с наука и иновации България ще бъде лидер на регионално и европейско ниво.

Президентът Румен Радев заяви, че INSAIT постигна на практика невъзможното за българската съвременна политическа действителност.

„Успя да обедини усилията на четири правителства. Две редовни и две служебни, които постигнаха единство в името на висока национална цел”, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    русенец
    ...всичката Мара втасала...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари