Първи осъден за статус във "Фейсбук" в България

0
Борислав Сандов от „Зелените” окончателно е признат за виновен за обида над бизнесмен
Борислав Сандов от „Зелените” окончателно е признат за виновен за обида над бизнесмен

Първи осъден за статус във Facebook в България.

Окръжният съд в Пазарджик осъди за обида Борислав Сандов заради остра критика, изказана в лична публикация във "Фейсбук" (статус от 02 октомври 2014 г.). Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, информира Дневник.

Според присъдата, Сандов ще трябва да заплати на пострадалия и държавата над 5 хил. лв. Наложеното му наказание е глоба в размер на 1500 лв., той дължи обезщетение за неимуществени вреди от 3 хил. лв., заедно с лихва около 600 лв., както и малко над 300 лв. за хонорар на защитата.

Сандов е бивш съпредседател и настоящ член на Националния съвет на политическа партия "Зелените", откъдето го определят като "един от най-изявените активисти на природозащитното движение". Причината за присъдата са думи от личния му профил във "Фейсбук" по адрес на председателя на надзорния съвет на "Асарел - Медет" Лъчезар Цоцорков, когото нарекъл "олигарх" и "отровител". Съдът е взел предвид като квалифициращо обстоятелство фактът, че Сандов по това време е бил съпредседател на партията. Което е равнозначно на това думите да са били написани от "длъжностно лице"

Сандов е признат за невиновен по други две обвинения - за клевета и за разгласяване на позорно за Цоцорков обстоятелство.

Окръжният съд е споделил доводите на по-долната инстанция, че думата "отровител" е обидна. Според съда не става въпрос за клевета, а именно до обида, нанесена с думи.

Разликата между обидните и клеветническите твърдения е във възможността да се провери фактическата достоверност на същите. Твърденията, съдържащи клевета са достатъчно конкретни, за да могат да бъдат проверени от гледна точка на тяхната вярност, докато обидните не съдържат тези характеристики.

Съдът приема, че думата "олигарх" няма обидно значение, а нейният смисъл е човек със значително имотно състояние и политическо влияние. Но използвана в съчетание с думата "отровител" има за резултат образуването на израз, в който обидното значение на "отровител" се подсилва от квалификацията "олигарх", придаваща мащабност на негативната, обидна квалификация.

В случая се касае за неприсъствена обида, достигнала до своя адресат чрез социалната мрежа "Фейсбук", където естествено може да стане достояние на неограничен кръг от хора, включително и на тъжителя, дори и индиректно, както е в конкретния случай, е отбелязано в решението.

След като в началото на миналата година се разбра за решението на първа инстанция, което бе отново осъдително за Сандов, от "Протестна мрежа" и "Зелените" застанаха зад него като определиха присъдата като "срамно решение, чрез което нереформираната съдебна система удари ново дъно. В края на февруари и френският посланик у нас заяви публична подкрепа за зеления активист като написа в Туитър "Аз съм Борислав Сандов".

От "Зелените" тогава посочиха, че Сандов нарича Цоцорков "олигарх и отровител" заради щетите, които оглавяваното от него предприятие нанася на околната среда, и уточниха, че не става дума за личностна квалификация, а отношение към дейността на предприятието, което лицето представлява.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари