Първата частна мисия до Луната претърпя провал

0
Роботът „Перегрин“ няма да кацне на земния спътник
Роботът „Перегрин“ няма да кацне на земния спътник Видео: bTV

Роботът „Перегрин“ няма да кацне на земния спътник

Неуспешна се оказа първата частна мисия до Луната. Роботът, който беше изстрелян вчера, няма да кацне на земния спътник, обявиха от компанията разработчик, предаде bTV.

Причината е проблем в задвижващата му система, който води до критична загуба на гориво.

Новата ракета „Вулкан“ успешно изведе вчера в орбита модула „Перегрин“. 7 часа след началото на мисията обаче от „Астроботик“ съобщиха, че роботът не може да насочи стабилно соларните си панели към Слънцето.

Двигателите на „Перегрин“ ще могат да функционират още около 40 часа, след което ще се изключат.

За първи път мисията включваше ракета и спускаем апарат, които са дело не на НАСА, а на частни компании. Астронавти на борда няма.

Петте научни инструмента на НАСА, разположени на борда на „Перегрин“ трябваше да изследват вулканичния състав на повърхността и движението на водата на Луната. Освен тях роботът пренася пратки и на други клиенти – сред тях са пет мексикански лунохода, капсула с детски послания и ДНК на британския автор Артър Кларк.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари