Първа копка за изграждането на паметник на Левски в Русе

6
Капсула с послание и бял камък белязаха мястото на паметника на Васил Левски в Русе
Капсула с послание и бял камък белязаха мястото на паметника на Васил Левски в Русе

Капсула с послание и бял камък, надписан от Русенския митрополит Наум, белязаха символично мястото, където ще се издига паметникът на Васил Левски в Русе.

Днес, когато се отбелязва годишнината от смъртта на Апостола, в Парка на възрожденците бе направена първа копка за поставяне на монумента. Той трябва да бъде открит официално на рождения ден на Левски – 18 юли, предаде Русе Медиа.

„Един голям ден, който сме чакали повече от 20 години. Полагали сме усилия, пряко работим повече от 5 години, откакто имаме разрешение на Общински съвет-Русе за издигането на паметника. И в края на краищата стигаме до първата копка, благодарение на усилията на много русенци, благодарение на спомоществователството както на физически лица, така и на много фирми, на много деца и училища. Така че аз съм удовлетворен, защото на практика при изграждането на този паметник навсякъде чукахме на отворена врата. Имаме събрани средствата и си поставяме за цел до рождения ден на Апостола да го изградим и русенци да имат своя Левски“, каза председателят на инициативния комитет, депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

Начинанието бе благословено от Русенския митрополит Наум в присъствието на областния управител Галин Григоров, кмета Пенчо Милков, депутата от БСП Георги Стоилов, председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и много русенци, дошли с децата си да присъстват на събитието. На мястото, където владиката постави камъка и капсулата, подписана от официалните лица, бе сложен кръст и бяха поднесени цветя.

Фигурата на Апостола на свободата е почти готова, но от Министерството на културата са поискали известна преработка. Тя ще бъде висока 3 метра, а Левски ще бъде в легионерска униформа. Паметникът ще бъде поставен върху гранитен монумент с височина 1 метър. Те се изработват от русенския скулптор Даниел Кънчев, който спечели националния конкурс, и арх. Силвия Славова.

Фигурата трябва да е готова до края на март и да влезе в леярната, където за изливането й ще се ползват 1 тон излезли от употреба гилзи. Те са дарени от военното министерство за каузата.

Общо за изграждането на паметника са събрани над 120 000 лв., като най-голям дарител е община Русе. Русенецът Владимир Колев и неговата съпруга, както парламентарната група на Обединени патриоти са се включили със сериозни дарение. Подкрепа са оказали МСК Казичене, дружества от Български енергиен холдинг и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари