Парламентът отхвърли декларацията на Николай Денков и ПП

1
Четирима депутати от "Продължаваме промяната" не участваха във вота, БСП, ДПС и БВ се въздържаха
Четирима депутати от "Продължаваме промяната" не участваха във вота, БСП, ДПС и БВ се въздържаха Снимка: dir.bg

Четирима депутати от "Продължаваме промяната" не участваха във вота, БСП, ДПС и БВ се въздържаха

Парламентът отхвърли декларацията на Николай Денков и "Продължаваме промяната". Това ще рече, че ПП ще върнат и втория мандат в началото на седмицата. Против бяха 84 депутати, само 63 я подкрепиха, а 30 се въздържаха, предаде Dir.bg.

Четирима от "Продължаваме промяната" не участваха в гласуването на декларацията. "ЗА" документа дадоха гласа си само от ПП и ДБ, а 18 народни избраници от БСП и 7 от "Български възход" се въздържаха. "Въздържал се" гласуваха и петимата депутати от ДПС в пленарната зала, останалите ги нямаше. Само народните представители на ГЕРБ и "Възраждане" гласуваха с категоричното "против". Независимият депутат Явор Божанков пък изобщо не е участвал в гласуването, стана ясно от данните на електронното табло.

"Върнете мандата и да не губим времето на хората. И да направим нещо по-съществено с третия мандат", обърна се към ПП Тома Биков от ГЕРБ след вота.

"Неспособността на ГЕРБ да формират кабинет и мнозинство доведе до това втората сила да предложи. Предложихме управленска визия и тя е доста ясна, но това което чухме е - "не ни интересува визията, интересува ни да седнат главатарите и да се разберат за постовете", репликира Асен Василев от ПП. "Това не е нашият начин. И никога няма да седнат главатарите и да се разберат за постовете", отсече съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Приемането на документа бе условие на "Продължаваме Промяната", за да предложат кабинет на малцинството, заедно с "Демократична България". Ако не получи подкрепа при гласуването в пленарната зала, Николай Денков ще върне на президента Румен Радев празна папка с неизпълнен мандат, обеща той преди дни.

Още в началото на дебатите по документа Николай Денков се мотивира защо е бил изготвен. "Осигуряването на мнозинство във фрагментиран парламент, като нашия, винаги е предизвикателство", каза Денков, като даде за пример несполучилия първи мандат на ГЕРБ.

"Предложихме общи цели, които надхвърлят живота на това НС, но към тях да добавим и списък от задачи, които можем да изпълним още тази година", добави той.

"Предлагаме ви да подкрепите тази декларация, защото тя отразява общонационалните цели. Сега да видим дали 48-ото НС е готово да се обедини около такива цели. Защото ако няма такива цели, смисълът на неговото съществуване е под въпрос", завърши експозето си Денков, по време на което отново очерта приоритетите в документа на ПП.

От ПП поканиха останалите шест парламентарно представени сили на среща, на която се отзоваха "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход". От БСП заявиха, че няма да подкрепят предложения проект на декларация с приоритети, но потвърдиха готовността си да водят конструктивен диалог, който би могъл да доведе до избирането на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. От "Български възход" също изразиха резерви по отношение на част от текстовете в документа, а от "Демократична България" декларираха, че нагласата им е да го подкрепят.

ГЕРБ, БСП и "Възраждане" оформиха мнозинство "против", като заявиха, че категорично няма да подкрепят декларацията.

Ако "Продължаваме промяната" не успеят да реализират втория мандат, следва решението на президента Румен Радев - на коя партия ще връчи третия. През последните няколко дни на дневен ред излезе отново вариантът "Демократична България". Предложи го лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като даде знак, че е готов да подкрепи правителство на малцинството на ПП и ДБ. Другата най-често коментирана опция е "Български възход".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Ай стига с тия
    Капути....употребявани.
  • 5
    1
    Взр
    Защо само 5 домуса са гласували? Къде са другите отрепки?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари