Парламентът гласува подкрепата за военна помощ за Украйна

0
Правителството ще подкрепи и иска на Украйна срещу Русия за нарушаване на човешките права
Правителството ще подкрепи и иска на Украйна срещу Русия за нарушаване на човешките права Снимка: БГНЕС

Правителството ще подкрепи и иска на Украйна срещу Русия за нарушаване на човешките права

Седем месеца след като парламентът реши военната помощ за Украйна да е само за ремонти, Народното събрание обърна позицията си и гласува подкрепата за атакуваната от Русия страна да бъде за доставки на оръжия, но и на резервни части. До смяната на позицията се стигна с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". "Възраждане" и БСП гласуваха "против", съобщи Дневник

Парламентът одобри решение, с което се възлага на правителството до месец да представи каква военна помощ може да се окаже на Украйна, като тя е съобразена с възможностите на България. Правителството също така ще трябва да подкрепи иска на Украйна срещу Русия за нарушаване на човешките права.

Дебатът продължи около четири часа, като в него освен атаки между опоненти, не липсваха и атаки между бивши партньори. Очаквано, най-интензивни в изказванията бяха депутатите на "Възраждане".

"Хартиената" срещу "военната коалиция" 

В изказване от трибуната председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова атакува бившите си коалиционни партньори от "Продължаваме промяната", че на са последователни в позицията си, като цитира изказване на бившия премиер и настоящ депутат Кирил Петков, в което бил казал, че България няма да дава оръжия на Украйна. 

Петков не беше в залата, за да отвърне, но в негова защита се изказа Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". По думите му в предходния парламент България била дала това, за което Украйна я помолила - ремонт на военна техника. При дебатите отпреди повече от половин година компромисното решение за военна помощ в тогавашната коалиция дойде тъкмо след писмо от президента на Украйна.

Нинова се оплака, че с издигането на Вежди Рашидов за председател на парламента и с действията по връщането на масово гласуване с хартиена бюлетина, социалистите са били обвинени, че отново стават част от статуквото и поиска да знае, дали в контекста на военната помощ за Украйна същото определение могат да получат и "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Нинова атакува и депутатите от "Български възход", които обявиха подкрепа за решението за военна помощ, но цитира изказвания на председателя на партията Стефан Янев, според които "изпращането на оръжия ще удължи агонията" и "изпращане на оръжия ще е грешка". Янев беше сменен като министър на отбраната в кабинета "Петков" малко след като поиска да не се използва думата "война", защото Владимир Путин не я използва за атаките към Украйна.

Стефан Янев също не отговори лично на Нинова, но по-рано декларира, че "Български възход" е съгласна с дефиницията в решението за военна помощ, че Русия е агресор, а Украйна жертва.

Кривото огледало на мира и обвинения в лицемерие

"Много от нас изпитаха срам от мекушавата позиция на България", каза депутатът от "Демократична България" Атанас Славов за позицията на парламента за военна помощ за Украйна отпреди повече от половин година. Той припомни посещението на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в България, когато дипломатът каза, че "ако имате каска и жилетка, но не и оръжие в ръцете, тази половинчата мярка е политически приятна, но съобщението е: искате да умрем защитени".

В хода на дебата депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" често казваха, че даването на военна помощ за Украйна е възможност за България да модернизира отбранителните си възможности. "Всички искаме мир, но истината е, че понякога омразата и мракобесието тръгват агресивно напред. България не е неутрална държава - членове сме на НАТО и Европейския съюз и ценностите трябва да бъдат бранени в мирни, но и в тежки времена", каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов. "Не можем да искаме само меда, а когато някой тръгне с жилото, да бягаме".

Акцентите за връзката между военна помощ за Украйна и модернизация на армията бяха тълкувани обаче като лицемерие от страна на БСП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 17
    1
    Изроди!
    Да пукнете всички, мама ви фашистка да еба! Но първо децата и внуците ви да пукнат, а вие да ги гледате как гаснат. След тях и вие, СКОРОПОСТИЖНО!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари