Папата помоли за край на „безсмислената и трагична война“ в Украйна

0
Мирът е основният път към развитието за нашия глобализиран свят, каза Светият отец
Мирът е основният път към развитието за нашия глобализиран свят, каза Светият отец Снимка: БГНЕС

Мирът е основният път към развитието за нашия глобализиран свят, каза Светият отец

Папа Франциск се помоли за край на започнатата от Русия „безсмислена и трагична война“ в Украйна, след като пристигна днес в бившата съветска република Казахстан, за да се присъедини към международен форум на религиозни лидери в молитвата им за мир, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Папата пристигна в казахстанската столица Нур Султан, за да се срещне с президента Касъм-Жомарт Токаев по време на официална държавна визита в рамките на тридневното му пътуване. Утре и в четвъртък Светият отец ще вземе участие в свикван на всеки три години международен религиозен форум, в който ще участват над 100 делегати от мюсюлмански, християнски, еврейски, будистки, шинтоистки и други религиозни групи от 50 страни.

Осемдесет и пет годишният папа Франциск осъществи това пътуване въпреки влошеното си здравословно състояние, свързано с разтегнати коленни връзки, което доста ограничи придвижването му през последната година. Светият отец с мъка се придвижваше по коридора на самолета през продължилия шест часа и и половина полет от Рим. Той изглеждаше уморен и изпитваше болки, пристъпвайки се едва-едва с помощта на бастуна си, а след пристигането си в Казахстан се движеше в инвалидна количка. Лекарите му казаха, че засега за допълнително пътуване, например до Киев, не може да става и дума.

Изказвайки се при пристигането си пред правителствени представители и дипломатическия корпус, събрали се в концертната зала „Казак“, папа Франциск похвали ангажираността на Казахстан с многообразието и диалога, както и напредъка на страната след десетилетия на сталински репресии, когато в Казахстан са били депортирани стотици хиляди съветски изселници.

Светият отец каза, че Казахстан, който граничи с Русия на север и с Китай на изток, и е населен със 150 етнически групи, говорещи 80 езика, сега предстои да „играе фундаментална роля“ за облекчаването на конфликтите другаде.

Припомняйки визитата в Казахстан на папа Йоан-Павел Втори само дни преди атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ, папа Франциск каза, че посещава страната „по време на безсмислената и трагична война, която избухна с инвазията в Украйна“.

„Дойдох, за да повторя апела на всички онези, които надигат гласа си за мир, който е основният път към развитието за нашия глобализиран свят“, каза папата.

Обръщайки се към световните свръхсили, той каза, че увеличаването на усилията в дипломацията и диалога са по-важни от всякога. „Онези, които притежават по-голяма сила в света, носят и по-голяма отговорност по отношение на другите, особено на онези страни, които са по-уязвими за сътресения и конфликти, допълни Светият отец.

„Сега е време да спрем да засилваме съперничествата и да подпомагаме противопоставящи се блокове“, каза папа Франциск.

Токаев не спомена изрично Украйна в подготвеното си изказване пред папата. Говорейки на английски обаче казахстанският президент каза в общи фрази, че човечеството е „изправено на ръба на пропастта, след като геополитическото напрежение се изостря, глобалната икономика страда, а надигащата се религиозна и етническа нетолерантност се превръща в „новото нормално“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари