Папата моли Путин за мир в Украйна

0
Главата на Римокатолическата църква призова за искрени усилия за край на конфликта
Главата на Римокатолическата църква призова за искрени усилия за край на конфликта

Римският папа Франциск I призова Владимир Путин и всички засегнати в конфликта в Източна Украйна да положат „искрени усилия" за постигане на мир.

След аудиенция на руския президент при папата, продължила 50 минути, Ватиканът излезе с изявление, в което се казва: „Светият отец подчерта, че трябва да бъдат положени важни и искрени усилия за постигане на мирУкрайна). Имаше съгласие за важността от възстановяването на атмосферата на диалога и за това, че всички страни трябва да се ангажират с прилагането на Минските споразумения".

Часове преди срещата между папа Франциск и руския президент САЩ призоваха Ватикана да разкритикува по-убедително участието на Русия в украинския конфликт.„Действително изглежда, че Русия подкрепя бунтовниците и действително изглежда, че в Украйна има руски войници", каза Кен Хакет, посланик на САЩ във Ватикана. „Може би това е възможност папата лично да изрази опасения. Със сигурност папа Франциск е осведомен за нещата, които се случват в Източна Украйна", добави Хакет. 

През февруари, когато папата говори за конфликта в Украйна като „война между християни", без да критикува Москва, руската православна църква приветства посланието му като балансиран подход. Ватиканът обаче трябваше да разпространи разяснение, след като украински католически свещеник определи думите на папата като „особено болезнени" за всички украинци.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари