Папа Франциск призова световни творци да говорят за проблемите на бедните хора

1
Чрез работата си, творците могат да бъдат тълкуватели на техния тих плач, каза папата
Чрез работата си, творците могат да бъдат тълкуватели на техния тих плач, каза папата Снимка: Vatican Media

Чрез работата си, творците могат да бъдат тълкуватели на техния тих плач, каза папата

Папа Франциск призова на среща в Сикстинската капела във Ватикана днес едни от най-изтъкнатите творци да помогнат да се изрази болката на бедните по света, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Някои от тях преживяват много тежки лишения в живота си. Ето защо се нуждаят най-много от Вас", каза 86-годишният понтифик пред около 200 гости от над 30 държави, които стояха под фреските на Микеланджело.

Бедните нямат глас, който да бъде чут, но те също се нуждаят от изкуство и красота, добави Франциск по време на събитието, посветено на 50-годишнината от откриването на колекцията от модерно и съвременно изкуство във Ватиканските музеи.

Чрез работата си, творците могат да бъдат "тълкуватели на техния тих плач", каза папата, наричайки ги "съюзници на Божията мечта", които дават възможност на хората да виждат и мечтаят.

Сред гостите с международна известност бяха британският режисьор Кен Лоуч, архитектите от Швейцария и Нидерландия Марио Бота и Рем Колхас, както и италианският писател Роберто Савиано.

Папа Франциск отбеляза, че Църквата винаги е имала отношения с творците, които могат да бъдат описани като "едновременно естествени и специални", допълва ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари