Папа Франциск отправи послание към България

0

Папа Франциск прие на аудиенция президента Росен Плевнелиев.

Церемонията по посрещането се състоя във вътрешния площад пред Апостолическия дворец.

"Обикновеният човек е важен. Големият проблем днес е, че икономиката е виртуална, понякога и политиката е виртуална. А икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек".

Това е посланието, което папа Франциск е отправил към българите по време на аудиенцията, предаде БНР.

Папа Франциск и президентът Плевнелиев разговаряха насаме в продължение на 30 минути.

Президентът Плевнелиев съобщи, че е поканил папа Франциск да посети България.

"Той има покана и от българския патриарх. Увери ни, че ще планират през годините неговите посещения така, че той да може да посети, както той нарече България, една изключително приятелска, хуманна държава, която, по неговите думи, днес дава пример", каза Плевнелиев.

Президентът и папа Франциск са обсъдили и бежанската криза в Европа - тема, близка до Светия отец, който неотдавна пое грижата на три бежански семейства.

Тази година българската визита във Ватикана по случай 24 май е посветена на 1100 години от Успението на Свети Климент Охридски – първият български епископ, служил на старобългарски език. Посещението е свързано и с 1150-ата годишнина от преговорите на княз Борис Първи с Папа Николай, които поставят началото на дипломатическите отношения между България и Ватикана.

"Имаме уникална възможност такава, каквато никоя досега българска делегация не е имала да влезе във Ватиканската библиотека, където да видим на живо и да се докоснем до писмата на светия български княз и папа Николай", изтъкна Плевнелиев.

Аудиенцията се състоя в библиотечната зала на папските покои, известна като личната библиотека на понтифекса. Тя е място за заседания на Кардиналския съвет и за срещи на Светия отец с някои от най-високопоставените гости.

След възкачването на Свети Петровия престол Франциск пожела да обитава малък апартамент в кардиналския дом "Света Марта", където приема и посетители от чужбина, а аудиенции в Апостолическия дворец дава рядко и по особено тържествени поводи.

Аудиенцията завърши с традиционната размяна на дарове. На папата бе поднесено копие на голяма икона на Св. Климент Охридски и на неговото житие. Папа Франциск подари на президента Плевневлиев плакет с творба на римски художник, изобразява маслинено дърво с вертикално разцепен на две ствол, чийто половини са разделени от празно пространство, а клоните му са сплетени. Според обяснението на папата символиката на разделението и единението показва стремеж към постигане на мир.

След това Плевнелиев започна обиколка на исторически места в Рим, свързани с България. Придружен от официалната делегация, той положи цветя пред паметника на Иван Вазов, издигнат в Рим през 2010 година. Статуята в цял ръст на патриарха на българската литература е излята от бронз, висока е 2,60 м и е монтирана върху постамент с височина 2,20 м. Автор на паметника е скулпторът проф. Величко Минеков.

Паметникът се издига на площад "Торвалдсен", който носи името на датския скулптор от епохата на неокласицизма Алберт Торвалдсен (1770-1844), живял и творил няколко години във Вечния град. Това е забележителна част на Рим, в която са разположени Националната галерия на модерните изкуства и паркът Вила Боргезе със световноизвестната си галерия.

Президентът ще се поклони и пред гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе" и ще продължи обиколката на други исторически за България места в Рим.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари