Папа Франциск: Изпращам поздрави на благородния китайски народ

1
Изявлението по-скоро изглеждаше насочено към Китай, а не към Монголия, където папата е на посещение
Изявлението по-скоро изглеждаше насочено към Китай, а не към Монголия, където папата е на посещение Снимка: Фейсбук, Ватикан

Китайските католици моля да бъдат добри християни и добри граждани, заяви Папата

Папа Франциск поздрави днес Китай, като нарече хората там "благороден" народ и помоли католиците в Китай да бъдат "добри християни и добри граждани", предаде Ройтерс.

Франциск импровизира в словото си в края на литургията и призова бившия и настоящия архиепископ в Хонконг кардинал Джон Тун Хон и архиепископ Стивън Чоу да застанат до него, докато той говори.

"Тези двама братски епископи от Хонконг са почетния епископ на Хонконг и настоящия епископ на Хонконг. Искам да се възползвам от присъствието им, за да изпратя сърдечни поздрави на благородния китайски народ", каза папата на италиански.

"Желая най-доброто на целия (китайски) народ, да продължават напред, винаги да напредват. А китайските католици моля да бъдат добри християни и добри граждани", каза той.

Вчера в изявлението си, което по-скоро изглеждаше насочено към Китай, а не към съседна Монголия, където папата е на посещение, Франциск каза, че правителствата няма защо да се страхуват от Католическата църква, тъй като тя няма политически дневен ред. Китай води политика по "синизиране" (китаизиране) на религията и се опитва да изкорени чуждите влияния и да наложи послушание към комунистическата партия.

Знаковото споразумение от 2018 г. между Ватикана и Китай относно назначаването на епископи е в най-добрия случай нестабилно, като Ватиканът се оплаква, че Пекин го е нарушил няколко пъти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари