Папа Франциск: Насилието над жени оскърбява Бог!

0
Посланието на Светия отец идва след бруталното убийство на 22-годишна студентка
Посланието на Светия отец идва след бруталното убийство на 22-годишна студентка Снимка: CNS photo/Lola Gomez

Над 100 жени са били безмилостно убити в Италия през 2023 г.

Папа Франциск произнесе проповед в базиликата "Св. Петър" във Ватикана по време на литургията за Световния ден на мира, заемайки категорична позиция срещу насилието над жени.

Посланието на Франциск дойде след бруталното убийство на 22-годишната студентка Джулия Чекетин през ноември, инцидент, който предизвика национални протести и искания уважението към пола да бъде интегрирано в училищните програми от детската градина нататък. В отговор италианските депутати единодушно се обединиха в подкрепа на мерките, насочени към борбата с насилието срещу жени. Това е смразяваща статистика: над 100 жени са били безмилостно убити в Италия през 2023 г., като приблизително половината от случаите са свързани с партньор или бивш партньор, пише Dnes.bg.

По време на проповедта папа Франциск подчерта значението на уважението и цененето на жените, като направи дълбока връзка между вредата, нанесена на която и да е жена, и оскърблението към самия Бог. Той разшири този дискурс до критичната роля, която жените играят в насърчаването на мира, като предложи светът да се обърне към майките и жените, за да прекъсне цикъла на насилие и омраза.

Литургията съвпадна с честването на Римокатолическата църква на Пресвета Богородица и Световния ден на мира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари